• Olimpietis, kurš paveda netiklībā bērnu: «Skandāls ietekmēja mūsu rezultātu»

    Seksuāla vardarbība
    Estere Jansone
    14. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ekrānuzņēmums no video
    Šā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē nīderlandiešiem sašutumu raisīja pludmales volejbolista Stīvena Van de Veldes dalība. Jaunais vīrietis pirms 10 gadiem paveica šausminošu noziegumu, bet veiksmīgi atgriezās profesionālajā sportā un šogad startēja olimpiskajās spēlēs.

    2014. gadā perspektīvais nīderlandiešu sportists Stīvens Van de Velde šokēja savus fanus un tuviniekus ar zvērīgu noziegumu, kas pastrādāts ceļojuma laikā Lielbritānijā. Kad puisim bija 19 gadi, viņš izvaroja 12 gadus vecu britu meiteni. Sportists tobrīd apzinājās meitenes vecumu, taču tas netraucēja vīrietim mazgadīgo piedzirdīt un pēcāk piekodināt upurim parūpēties par avārijas kontracepciju. Tikmēr vīrietis ar tīru sirdsapziņu devās mājup.

    Divus gadus vēlāk, 2016. gada martā Van de Velde stājās tiesas priekšā un viņam tika piespriests četru gadu cietumsods.

    «Tavas cerības nest savas valsts vārdu olimpiskajās spēlēs ir iznīcinātas. Tu esi zaudējis iespēju iegūt spožu sportista karjeru un vienmēr tiksi asociēts ar izvarotāja vārdu. Šīs ir tavas karjeras beigas,»

    tiesas sēdē sacīja tiesnesis. Stīvens četru cietumsoda gadu vietā izcieta vien 13 mēnešus un tika priekšlaicīgi atbrīvots. Arī ilgi nebija jāgaida, kad puisis atkal ielauzās sporta pasaulē.

    Pretēji tiesneša teiktajam nu jau 30 gadu vecumā Van de Velde startēja olimpiskajās spēlēs Parīzē. Lai gan upura aizstāvji centās panākt, ka Stīvenam tiek piespriests mūža liegums startēt olimpiskajās spēlēs, tomēr Starptautiskā Olimpiskā komiteja atzina, ka nespēj apturēt Nīderlandi no sportista pieteikšanas dalībai. Arī pats Stīvens centās glābt savu reputāciju un pirms olimpiādes Nīderlandes Volejbola federācijas lapā publiskoja garu paskaidrojumu. «Es nespēju pagriezt laiku atpakaļ un dzēst nodarīto. Man ar to ir jāsadzīvo visu mūž. Tā ir lielākā kļūda manā dzīvē,» rakstīja sportists.

    Viņš spēles laukumā par medaļu cīnījās kopā ar komandas biedru Metjū Imersu. Tiesa, viņa parādīšanās spēles laukumā netika sagaidīta ar ovācijām – Stīvenu publika izsvilpa un skaļi nozākāja. Sakaitētā gaisotne pamatīgi nomāca puišus un viņi zaudēja divās no trijām spēlēm, tāpēc no spēlēm nīderlandiešu volejbolisti ātri izstājās.

    «Atmosfēra noteikti ietekmēja mūsu spēli,»

    Stīvens klāstīja medijiem. «Ja tā padomā – es vairāk domāju, vai vēlos atrasties uz šī laukuma, nevis koncentrējos uz pretinieku un taktiku.»

    Vaicāts, vai nīderlandiešu sportists bija apsvēris olimpiādē nepiedalīties, viņš atbildēja apstiprinoši. «Es nopietni to apsvēru, jā. Taču vienlaikus es arī negribu dot citiem varu pār mani un tikt no manis vaļā,» medijiem atklājis Van de Velde.

    «Viņš tika notiesāts un izcieta savu sodu. Kopš tā laika esam visu izrunājuši ar Stīvenu un viņš ir pilnībā reintegrēts Nīderlandes volejbola komūnā. Viņš ir pierādījis, ka ir izcils profesionālis un cilvēciska būtne, un kopš viņa atgriešanās nav bijis iemesla par viņu šaubīties. Mēs pilnībā atbalstām viņa dalību Parīzē, ko viņš un Metjū ir pelnījuši,» savā paziņojumā medijiem teicis Nīderlandes Volejbola federācijas vadītājs Maikls Everaerts.

    Stīvens Van de Velde ir laimīgi precējies ar vācu volejbolisti Kimu Bērensi un abiem ir kopīgs dēls. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē