• Olimpietim paliek slikti pēc peldēšanas sacensībām Sēnā. Ko saka spēļu rīkotāji?

    Olimpiskās spēles
    Estere Jansone
    2. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash/ROBZ/Ekrānuzņēmums no tiešraides
    Daudziem par izbīli, Olimpisko spēļu triatlona peldēšanas daļa šogad tika rīkota Parīzes artērijā – Sēnā. Daudzi atlēti jau pirms spēļu sākuma izteica bažas – cik droši ir sacensties upē, kura ir slavena ar tās netīro ūdeni. Taču, pēc tam, kad kanādiešu triatlonists tiešraides kameru priekšā sāka vemt, sportisti un skatītāji sākuši patiesi uztraukties par peldēšanas sacensību drošību.

    Trešdien, 31. jūlijā Sēnas upē notika Olimpisko spēļu triatlona sacensības, kur sportisti upē sacentās 1,500 metru garajā peldēšanas disciplīnā. Šī disciplīna satraukusi daudzus sportistus un arī vietējos iedzīvotājus, jo Sēna allaž bijusi apvīta ar dažādām nepatīkamām leģendām, piemēram, tiek uzskatīts, ka te kādreiz iepludināja kanalizācijas saturu, tāpēc no peldēšanās Sēnas upē atturēsies jebkurš saprātīgs parīzietis. Tomēr spēļu rīkotāji nolēma mest pie malas vecās stigmas un organizēt peldēšanu Eifeļa torņa pakājē.

    Kopš 2015. gada spēļu organizatori ieguldīja aptuveni 1,3 miljardus eiro, lai attīrītu Sēnas notekūdeņus – tika izveidota milzīgs pazemes ūdens uzglabāšanas baseins un atjaunota notekūdeņu attīrīšanas iekārta. Uzglabāšanas baseins spēj uzglabāt 46 000 kubikmetrus notekūdeņu, pirms tie nonāk attīrīšanas iekārtā. Kad ūdens atbilst noteiktajiem veselības kritērijiem, tas tiek novadīts Sēnā, ziņo britu medijs Independent.

    Tiesa, šie pūliņi tāpat nepārliecināja sportistus par upes tīrību. Vēl šā gada jūnijā

    Parīzes mēres Annes Hidalgo ziņojumā bija teikts, ka ūdens pārbaudēs tika konstatēts augsta E coli un fekālo baktēriju klātbūtne.

    Tikai dažas nedēļas pirms lielā notikuma, biologi deva apstiprinājumu, ka ūdens ir drošs. Lai šo faktu īpaši pasvītrotu, Parīzes mēre Sēnā nopeldējās.

    Ja vēl iepriekš skatītāji, līdzjutēji jutās puslīdz droši par peldēšanas sacensībām Parīzes upē, tad kanādieša triatlonista Tailera Mislavčuka saļimšana daudzus pamatīgi satraukusi. 29 gadus vecais puisis pēc sacensībām kameru priekšā sāki nekontrolēti vemt, raisot spekulācijas par Seinas ūdens kvalitāti.

    Intervijā ar Kanādas presi, sportists atzina, ka viņš esot vēmis veselas 10 reizes, taču pie vainas nav bijis ūdens. Mislavčuks skaidro, ka viņš sacensībās piedalījās pirmo reizi pēc Ahileja cīpslas saraušanas. Kājas trauma nebija vienīgais apgrūtinājums – spēles noritēja 30 grādu karstumā. Neraugoties uz svelmi, sportistiem bija jāpārvar 10 kilometru gara skriešanas distance, jāmēro 40 kilometru brauciens ar velosipēdu, bet beigās jānopeld 1,5 kilometru distance Sēnā. Kanādietis Mislavčuks triatlonā finišēja devītais.

    Olimpisko spēļu rīkotāji noliedz, ka Sēnas upes ūdens radītu veselības riskus sportistiem. Patlaban ūdens kvalitāte atbilst visām normām. «Te nu mēs esam. Pateicoties milzīgām investīcijām, mēs esam četru gadu laikā panākuši to, ko nevarēja 100 gados: tagad Sēnā var peldēties!» tā savā paziņojumā teicis Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš arī ir apsolījis nopeldēties Sēnā.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē