• No difterijas mirušā zēna ģimeni esot vadījuši reliģiski iemesli. Kas tā par ticību?

    Reliģija
    Estere Jansone
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jon Tyson/Unsplash
    Nedēļas sākumā LTV1 raidījumam Panorāma tēvs, kura četrus gadus vecais dēls nomira no difterijas, atklāja, ka ģimene pieder reliģiskajai konfesijai, par kuru dzirdējis retais. Viņš minēja, ka viens no iemesliem, kādēļ ģimene nevakcinē bērnus, esot viņu piederība mesiāniskajam jūdaismam.

    Pēc tam, kad Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcā no difterijas nomira mazs zēns, daudziem radās jautājums – kādēļ vecāki atsakās vakcinēt savas atvases no šīs bīstamās slimības? 23. septembra vakarā intervijā LTV1 raidījumam Panorāma mirušā zēna tēvs Lauris sacīja, ka ģimene vakcīnām neuzticas divu iemeslu dēļ – viņus uztraucot to sastāvs un to darīt liedzot arī reliģiskā pārliecība. Viņi praktizē mesiānisko jūdaismu. Ko tas īsti nozīmē?

    Kas ir mesiāniskais jūdaisms?

    Ebreji, kas praktizē jūdaismu, Jēzu neuzskata par Dievu. Savukārt mesiāniskais jūdaisms atzīst Jēzu kā mesiju – Dieva izraudzīto valdnieku, bet vienlaikus piekopj visas jūdaismam raksturīgās tradīcijas. Šī konfesija radusies nesen – vien pagājušā gadsimta 70. gados kā maza ebreju kristiešu kustība ASV. Mesiānisko jūdaismu uzskata par sinkrētisku reliģijas formu, proti, tajā tiek savītas kristietības un jūdaisma ticējumi un paražas. Paši jūdi šo reliģiju neatzīst un uzskata, ka tā ir piederīga kristietības atzaram un to pat pielīdzina sektai. Arī kristietībā šo reliģiju neatzīst kā tai piederīgu.

    Šim reliģijas atzaram lūgšanu vieta ir sinagogas, savukārt reliģiskā autoritāte ir rabīns, balstās uz Torā aprakstīto Dieva likumu studēšanu un ievērošanu, ievēro Sabatu jeb Svēto dienu, košera uzturu, pēc dzimšanas apgraiza zēnus, kā arī svin pieaugšanas iesvētības zēniem un meitenēm.

    Vai reliģija var noliegt vakcīnas?

    Jūdaisma reliģijā nepastāv liegums izmantot vakcīnas. Tieši pretēji – pandēmijas laikā Izraēlas iedzīvotāji bija atsaucīgi uz Covid-19 vakcīnām. Gada laikā pret koronavīrusu bija vakcinējušies vairāk kā 85% valsts iedzīvotāju, arī reliģiozākie ļaudis.

    Jūdaismā viens no galvenajiem imperatīviem ir pikuach nefesh – bauslis saglabāt savu dzīvību. Tas nozīmē ka šīs reliģijas ietvaros slimību profilakse ir nozīmīga un paredz, ka cilvēki ne tikai ēdīs veselīgi un saudzēs savu dvēseli, bet arī samazinās risku saslimt ar nāvējošām slimībām un ar tām aplipināt citus jeb vakcinēsies pret tām.

    Arī lielākajai daļai kristīgo konfesiju nav iebildumu pret vakcināciju. Tomēr ir daži izņēmumi – tās konfesijas, kas paļaujas uz dziedināšanu, it īpaši, mazas kristiešu atzara sektas mūsdienu vakcīnas mēdz demonizēt un no tām atteikties. Šī iemesla dēļ atsevišķās kopienās dažviet pasaulē ir notikuši vakcīnregulējamu slimību uzliesmojumi, ziņo portāls Vaccine Confident.

    Kā ir ar mesiānisko jūdaismu?

    Ne kristietība, ne jūdaisms vakcīnas neaizliedz – idejiski arī šo abu reliģiju savienojumam vajadzētu atbalstīt tradicionālo medicīnu, taču tā gluži neesot. Šādu īpatnību izgaismo kāda neparasta tiesvedība, kura norisinājusies ASV koronavīrusa pandēmijas laikā. 

    2021. gada vasarā kāds Ņūdžersijas veselības aprūpes iestādes darbinieks Kenja Loutons cēlis apsūdzību tiesā, jo darba vieta pieprasījusi obligātu vakcināciju pret vīrusu COVID-19. Atsakoties no vakcīnas, aprūpes iestādes darbinieks ticis atlaists. Viņu šis darbavietas lēmums satriecis, jo viņš bija skaidrojis, ka nevar veikt vakcināciju pret koronavīrusu, jo tas ir pretrunā ar viņa reliģisko pārliecību - mesiānisko jūdaismu.

    Vīrieša advokāts skaidroja, ka «Loutona kungs ir ārkārtīgi dievbijīgs, praktizējošs mesiāniskais ebrejs. Viņš tic, ka Svētais Gars mīt viņa ķermenī un, ka vakcīnas uzņemšana to aizvainos vai kā citādi kaitēs Svētajam Garam.» 

    iespējams, arī latviešu ģimene pieturas pie pārliecības, ka viņu izvēlētā reliģija vakcināciju neatbalsta. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē