• Mārtiņš Sesks startē Čīles WRC – vai viņam izdosies izmantot karjeras lielo iespēju?

    Rallijs
    Santa.lv
    Santa.lv
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Raimonds Volonts
    FIA pasaules rallija čempionāts (WRC) šonedēļ viesosies Dienvidamerikas kontinentā, sezonas vienpadsmitajā posmā Rally Chile Bio Bío uz starta līdzās pasaules ātrākajām rallija ekipāžām izbraucot arī Latvijas vadošajam rallija pilotam Mārtiņam Seskam ar stūrmani Renāru Franci, kuri trešo reizi šajā sezonā sacentīsies ar ­M-Sport Ford World Rally Team vienības sagatavoto Ford Puma Rally1 automašīnu. Kopumā rallijā piedalīsies 42 ekipāžas, no kurām desmit startēs jaudīgāko Rally1 automašīnu ieskaitē.

    Pēc iepriekšējā WRC posma Grieķijā čempionāta kopvērtējuma vadībā nostiprinājies beļģis Tjerī Noivils, Hyundai Shell Mobis World Rally Team pilots Akropoles rallijā izcīnīja savu otro uzvaru sezonā, kamēr viens no galvenajiem konkurentiem, Sebastjēns Ožjē, Toyota Gazoo Racing World Rally Team, cenšoties noķert līderi, piedzīvoja avāriju rallija pēdējā ātrumposmā. Astoņkārtējais čempions Ožjē tādējādi čempionāta kopvērtējumā nu atkritis uz trešo pozīciju, līderim zaudējot 38 punktus, savukārt uz otro vietu pakāpies Noivila komandas biedrs Ots Tanaks. Igauni no pirmās vietas šķir 34 punkti.

    Čīles rallijs ir viens no jaunākajiem rallijiem FIA pasaules rallija čempionāta kalendārā – rallijs pirmoreiz sarīkots 2018. gadā, kā WRC pārbaudes rallijs. Pēc veiksmīgas norises, 2019. gadā tas saņēma pilnvērtīgu ielūgumu pievienoties WRC, Čīlei kļūstot par 32. valsti, kas uzņēmusi pasaules rallija čempionāta posmu. Čīles rallijs valsts Biobio reģionā ietver šaurus, tehniskus un nelīdzenus meža ceļus. Tāpat jāņem vērā, ka ātrumposmi norisinās salīdzinoši augstu virs jūras līmeņa, kas atstāj ietekmi uz iekšdedzes dzinēju veiktspēju, tādējādi radot papildu priekšrocības hibrīda piedziņas automašīnām.

    Šajā nedēļas nogalē gaidāmajā Rally Chile Bio Bío ar jaudīgākās Rally1 klases auto piedalīsies kopumā desmit ekipāžas.

    Šāds ekipāžu skaits šogad vērojams vien trešo reizi – desmit ekipāžas startēja arī Tet Rally Latvia un Secto Rally Finland posmos. Hyundai Shell Mobis WRT vienību pārstāvēs tās līderi beļģis Noivils un igaunis Tanaks, kā arī soms Esapeka Lapi. Toyota Gazoo Racing WRT sastāvā bez francūža Ožjē, redzēsim arī divkārtējo WRC čempionu Kalli Rovanperu – soms atgriezies pēc posma pauzes, bet vēl divas Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID automašīnās vadīs brits Elfins Evanss un somu jaunais talants Sami Pajari, kurš aizstās Takamoto Katsutu.

    Ar M-Sport Ford WRT mašīnām rallijā startēs trīs ekipāžas – francūzis Adriens Formo, luksemburgietis Greguārs Munsters, kā arī liepājnieki Mārtiņš Sesks ar stūrmani Renāru Franci. Līdzīgi kā Seska debijas posmā WRC čempionātā Polijā, arī šoreiz latvieši sēdīsies pie stūres Ford Puma Rally1 automašīnai, kas nav aprīkota ar hibrīda sistēmu.

    Titula cīņa turpinās arī WRC2 čempionātā – šoreiz to var nosaukt par neklātienes cīņu, jo Pajari ieņemot Katsutas vietu WRC čempionātā, Oliveram Solbergam būs iespēja pamatīgi papildināt savu punktu krājumu attiecībā pret viņa galveno konkurentu. Kopumā WRC2 kategorijā ar Rally2 automašīnām startēs 16 ekipāžas, kuru sarakstā atrodami arī vairāki bijušie WRC vadošās klases piloti.

    Rally Chile Bio Bío ekipāžām būs jāveic 16 ātrumposmi ar kopējo distanci 306,76 kilometru garumā. Šodien jau norisinājās treniņu jeb Shakedown ātrumposms, kurā ātrākais laiks Esapekas Lappi ekipāžai, bet Sesks / Francis ierindojās uzreiz aiz līdera – otrajā vietā. Jāsaka gan, ka vairākas ekipāžas šoreiz izvēlējās pietaupīt riepas, kamdēļ ātrumposma distanci veica visnotaļ piesardzīgā tempā.

    Čīles rallija starts paredzēts piektdien, plkst. 14.35. Pirmajās divās rallija dienās ekipāžām būs jāveic pa sešiem ātrumposmiem katrā, savukārt svētdien paredzēti noslēdzošie četri ātrumposmi, tostarp arī izšķirošais Power Stage. Latvijas līdzjutējiem jāņem vērā, ka laika starpība ar Čīli ir sešas stundas, tādējādi Čīlē pēcpusdienas ātrumposmiem notiekot laikā, kad Latvijā jau ir vēls vakars.

    Visu FIA pasaules rallija čempionāta kalendārā iekļauto ralliju ātrumposmu tiešraides translācijas Latvijā ir vērojamas Tet televīziju piedāvājumos – izklaides platformā Tet TV+, interaktīvajā Tet TV un virszemes Tet TV – kanālos Go3 Sport 1, Latvijas rallija līdzjutējiem nodrošinot iespēju sekot līdzi WRC čempionātam ar latviešu komentētājiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē