• Marijas ielas grausta īpašniekam piemēro bargu naudas sodu. Vai tas mudinās ēku atjaunot?

    Arhitektūra
    Estere Jansone
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Google Street View
    Rīgā bēdīgi slavenā Marijas ielas grausta īpašniekiem piemērota piespiedu nauda kopumā vairāk nekā 40 000 eiro apmērā, ziņo Rīgas dome.

    Pilsētvides attīstības un kvalitātes (iepriekš Vidi degradējošu būvju komisija) 2015.gada 23.janvārī nolēma noteikt šai ēkai, kas atrodas Marijas un Elizabetes ielas krustojumā, B kategorijas vidi degradējoša būves jeb grausta statusu. Komisija atzina, ka būve netiek uzturēta atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. 2018.gada 25.aprīlī dome lēma par būves Marijas ielā 6 piespiedu sakārtošanu.

    Par lēmuma neizpildi izdoti 12 izpildrīkojumi par piespiedu naudas uzlikšanu kopumā par 40 170 eiro.

    Pēdējais izpildrīkojums izdots šī gada septembri par 5000 eiro. Šī izpildrīkojuma samaksas termiņš ir oktobra beigas. Nākamo izpildrīkojumu plānots izdot novembra vidū. Līdz šī gada septembrim īpašnieks samaksājis 22 503 eiro, bet nav samaksāti vairāk nekā 17 667 eiro.

    Dzīvojamo ēka no 2020.gada pieder  Igaunijas pilsonei Trīnai Nellisai. Būves īpašnieces pilnvarotā persona SIA «Brem namu pārvaldīšana» ik pēc dažiem mēnešiem iesniedz Īpašuma departamentam būves vertikalitātes mērījumus, lai pārliecinātos, ka nenotiek būves ārsienu izmaiņas.

    Savukārt īpašniece regulāri apstrīdot departamenta izdotos izpildrīkojumus. Visās tiesvedībās gan viņas sūdzības tiekot noraidītas. Pēdējā tiesvedība bija par vienpadsmito izpildrīkojumu, un arī šī sūdzība tika noraidīta.

    Kā skaidroja pašvaldībā, papildus Būvniecības informācijas sistēmā reģistrētas divas būvniecības ieceres. Viena būvniecības iecere ir par pagraba pārbūvi, kurai ir jau veikta atzīme par projektēšanas nosacījumu izpildi. Savukārt otra iecere paredz daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārbūvi. Būvniecības iecere par mājas pārbūvi vēl tiek saskaņota, bet drīzumā tiks izsniegta būvatļauja un tiks veikta atzīme par projektēšanas nosacījumu izpildi.

    Rīgas domes lēmums izdots par pilnīgu ēkas sakārtošanu, tas nozīmē, ka īpašniecei ir jāveic mājas atjaunošana pilnā apmērā.

    Marijas ielas 6 nams tiek uzskatīts par vienu no slavenākajiem Rīgas graustiem. Tas ziņās pieminēts jau 1999.gadā, kad tiks sākta ēkas sakārtošana – tika aizmūrēti pirmā stāva logi, lai tajā nevarētu iekļūt ziņkārīgie, pakļaujot savu dzīvību briesmām. 2008.gadā graustā izcēlās ugunsgrēks, bet 2009.gadā – nobruka loga karnīze.

    Pašvaldība ik pa laikam pieņēmusi dažādus lēmumus, lai piespiestu īpašniekus būvi sakārtot, taču biežās īpašnieku maiņas un citu iemeslu dēļ tas nav vainagojies ar būtiskiem rezultātiem, vien tikusi novērsta būves bīstamība iedzīvotājiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē