• Latvijai jauna kultūras ministre – Agnese Lāce. Kas par viņu zināms?

    Politika
    Estere Jansone
    20. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA/Ieva Leiniša
    Ceturtdien, 20. jūnijā, Saeima kultūras ministres amatā apstiprinājusi līdzšinējo Kultūras ministrijas parlamentāro sekretāri, partijas «Progresīvie» biedri Agnesi Lāci. Ko par viņu zinām?

    Šodien kultūras ministres amatā tika iecelta 37 gadus vecā Agnese Lāce no partijas Progresīvie.

    «Ministres amatā esmu noteikusi skaidras prioritātes – kultūras darbinieku sociālā aizsardzība un labklājība, latviešu valodas stiprināšana un sabiedrības saliedētība. Laikā, kad norit sarunas par nākamā gada budžetu, vēlos uzsvērt, ka investīcijas kultūrā ir tajā skaitā arī investīcijas Latvijas drošībā,”» norāda kultūras ministre Agnese Lāce.

    Līdz šim Lāce ir dedzīgi strādājusi, lai Latvijā nodrošinātu labāku sabiedrības saliedētības politiku un veidotu labāku sistēmu iebraucēju sociālekonomiskajai iekļaušanai.  Viņa ir ieguvusi Latvijas Universitātes maģistra grādu politikas zinātnē un Eiropas vienotais maģistra grāds migrācijas un sabiedrības saliedētības studijās. Lāce ir kaismīga bēgļu aizstāve – viņa ir bijusi ANO Bēgļu aģentūras UNHCR konsultante, padomes locekle Sabiedrības integrācijas fondā (SIF), valdes locekle organizācijā Gribu palīdzēt bēgļiem, kā arī vecākā pētniece migrācijas un integrācijas jomā sabiedriskajā politikas centrā Providus, kura dibinātājs ir Sorosa Fonds Latvijā. Lāce arī koordinējusi bēgļu no Ukrainas uzņemšanu Latvijā. Kopš 2023. gada septembra viņa bija Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāre. 

    Lāce ir skaidri definējusi tuvāko 100 dienu laikā veicamos darbus. «Vienlaikus sarunām par 2025. gada budžetu, valdībā ir jāapstiprina ziņojums par māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojuma sistēmu. Tāpat valdībā plānojam prezentēt priekšlikumu par Laikmetīgā mākslas muzeja institucionālo modeli. Būtiski jautājumi risināmi arī kultūras infrastruktūras jomā, kur jānoslēdz līgums par Rīgas Filharmonijas projektēšanu, kā arī jārod juridisks risinājums, lai Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcija Stūra mājā atrastos arī pēc 2050. gada. Ļoti svarīgs darbs paveicams arī mediju politikas jomā. Ir jāapstiprina Mediju politikas pamatnostādnes 2024. – 2027. gadam un jāizstrādā rīcības plāns tajās izvirzīto mērķu sasniegšanai.»

     

    Ministre šonedēļ arī aktīvi tikusies ar kultūras nozares pārstāvjiem, uzklausot gan redzējumu par nozari, tajā risināmajiem jautājumiem un ieskicējot savas prioritātes. Tikšanās ar nozares pārstāvjiem turpināsies arī nākamajās nedēļās.

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē