• Latvijā veiks starptautisku pētījumu par cilvēku veselību un novecošanos

    Veselība
    Estere Jansone
    23. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash/JD Mason
    Valdība otrdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) lūgumu piešķirt papildu 253 885 eiro, lai turpinātu Latvijas dalību starptautiskā pētījumā par veselību, novecošanos un pensionēšanos Eiropā.

    Veselības, novecošanās un pensionēšanās apsekojums Eiropā (SHARE) ir starptautisks ilgtermiņa multidisciplinārais pētījums, kas analizē veselības, ekonomiskos un sociālos aspektus cilvēkiem virs 50 gadu vecuma.

    Pētījuma metodoloģija ļaus salīdzināt rezultātus starp 27 Eiropas valstīm un Izraēlu, lai izprastu un risinātu ar novecošanos saistītos izaicinājumus.

    Papildu finansējums ļaus Latvijā līdz 2026.gadam īstenot pētījuma 10.posmu, skaidroja IZM. Plānojot posmu, būtiski pieaugušas lauka darba izmaksas.

    Latvijā pētījumu īsteno Rīgas Stradiņa universitāte (RSU). Sākotnēji datu vākšana 10.posmam bija paredzēta sadarbībā ar Centrālo statistikas pārvaldi (CSP). Tas izmaksātu 121 000 eiro. Lai arī tika uzsākta datu vākšanas pakalpojuma līguma saskaņošana, CSP atteicās turpināt uzsākto sadarbību, jo nav varējusi izpildīt piedāvātā līguma nosacījumus. Tā kā datu vākšanas līgums visām SHARE dalībvalstīm ir standartizēts, nebūtiski grozījumi nacionālā līmenī nav pieļaujami, norādīja IZM.

    Pēc CSP atteikuma RSU izsludināja pieteikšanos pakalpojuma sniegšanai. Atklātajā konkursā saņemts piedāvājums no SIA «Latvijas fakti» par 298 265 eiro.

    SHARE pētījumam Latvija pievienojās 2016.gadā. Pētījuma rezultāti ir brīvi pieejami reģistrētiem zinātniekiem visā pasaulē, un tos izmanto vairāk nekā 18 000 pētnieku. Pētījumā iegūtie dati būs salīdzināmi Eiropas Savienības dalībvalstu līmenī.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē