• Kuras automašīnu reklāmas atceramies vislabāk?

    Reklāma
    Santa.lv
    Santa.lv
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Elpu aizraujoši triki, fascinējošas nākotnes vīzijas, asprātīga konkurentu ķircināšana un vienkārši sirsnīgs sižets – tik dažādos veidos ražotāji reklāmās gan cildina savus auto, gan arī atgādina par savu konkurentu trūkumiem. Automašīnu reklāmas var pat saukt par atsevišķu žanru, kurā zīmoli sevi slavē, kā vien var.

    No filmu zvaigznēm līdz elektroauto dāvanā

    Jauno auto tirgū valda īpaši sīva sāncensība. Katru dienu desmitiem zīmolu cīnās par cilvēku uzmanību, tāpēc ļoti svarīgs reklāmās ir radošums. Industrijas gadsimtu ilgajā vēsturē ir bijis daudz neaizmirstamu reklāmu. Tās ne tikai izceļ modeļu labākās īpašības, bet arī veido dziļāku saikni ar potenciālajiem klientiem, cementējot ilgtermiņa attiecības.

    Delfi Auto galvenais redaktors un Latvijas Gada auto konkursa ilggadējais tiesnesis Raimonds Zandovskis stāsta:

    «Līdz interneta ērai auto reklāmās pamatā uzsvēra attiecīgā modeļa praktiskos aspektus – daudz sēdvietu, ietilpīgs bagāžnieks, klusa un komfortabla gaita vai augsts drošības līmenis. Protams, radošas un oriģinālas reklāmas ir bijušas vienmēr, bet kā obligāta nepieciešamība tādas radās līdz ar interneta popularitātes pieaugumu, kad plašu auditoriju sasniedz tikai labākās no labākajām.

    Kā spilgtāko auto reklāmu no interneta pirmsākumiem es minētu tobrīd pasaulē visātrākā sedana BMW M5 (E39) rullīti – tajā speciāli ātruma rekordam būvēts bolīds traucas pa tuksnesi, un tikai finišā izrādās, ka tas viss ticis (it kā) filmēts no blakus braucoša BMW M5. Reklāma it kā vienkārša, bet ideja un izpildījums ir uz visām 10 ballēm. Atceros – rādīju šo video kursabiedriem, un viņi pirmajā brīdī noticēja, ka BMW ir tikpat ātrs kā speciāli rekordam būvēts sacīkšu auto. Tātad reklāma bija nostrādājusi!

    Nākamais bums bija uz Super Bowl finālu, kas ASV piesaista vislielāko TV auditoriju. Kompānijas tērēja daudzus miljonus ne tikai par reklāmu rādīšanu, bet arī par to filmēšanu. Piesaistīti tika pat kino režisori. Pēc TV pārraides iespaidīgākās reklāmas vēl gadiem klejoja pa internetu un tika apbrīnotas kā patiesi mākslas darbi.

    Mūsdienās popularitāti guvuši sociālie tīkli, kur vienai satura vienībai cilvēki nevelta vairāk kā 30 sekundes, tāpēc piesaistīt uzmanību kļuvis daudz grūtāk. Šobrīd efektīvāk nostrādā nevis viena spilgta reklāma, bet gan sadarbība ar viedokļu līderiem, kuri savā sekotāju burbulī paši veido produkta reklāmu,» stāsta Raimonds.

    Nereti ražotāji izstrādā reklāmas kampaņas ar unikālu konceptu, kas ļauj radīt emocionālus stāstus. Bieži vien tiek piesaistītas sabiedrībā pazīstamas personas – tiek izmantots jebkas, kas palīdz zīmolam izcelties no pūļa.

    Lielākā daļa cilvēku, pat tie, kas neinteresējas par automašīnām, domājams, ir redzējuši kampaņu Epic Split, kurā asa sižeta filmu zvaigzne Žans Klods van Damme izpilda savu ikonisko triku – špagatā balansē starp diviem Volvo kravas auto. Šajā klipā tika uzsvērta Volvo inženierijas un tehnoloģiju precizitāte.

    Volkswagen kampaņa Think Small, kas debitēja pagājušā gadsimta 50. gados, ir kļuvusi par reklāmas klasiku. Tā parādīja, kā kreatīva ideja un izpildījums var mainīt ļoti daudzu cilvēku domas. Kampaņa ne tikai popularizēja leģendāro Beetle, bet arī pārliecināja pie lielām mašīnām pieradušo auditoriju, ka mazāki un vienkāršāki transportlīdzekļi var būt tikpat iekārojami.

    Arī citi spilgti piemēri nav tālu jāmeklē. Šobrīd Francijas zīmols Citroën Latvijā īsteno inovatīvu reklāmas kampaņu savam plug-in hibrīda krosoveram C5 X PHEV. Lai popularizētu savu flagmani, uzņēmums pircējiem kā dāvanu dod otru auto – elektrisko pilsētas Ami.

    Galvenie elementi

    Šīs reklāmas kampaņas apliecina, ka radošums un stratēģiskā domāšana palīdz izcelties uz konkurentu fona un nostiprināt savas pozīcijas tirgū. Tas ir veids, kā ar drosmīgiem un oriģināliem vizuālajiem risinājumiem efektīvi parādīt produkcijas stiprās puses.

    Piemēram, Range Rover reklāmās pastāvīgi redzami sarežģīti triki, kas demonstrē šo apvidnieku bezceļa spējas. Britu zīmola vēstījums ir skaidrs: viņu transportlīdzekļiem spēj braukt jebkur. Arī Honda ir saņēmusi kritiķu uzslavas par savām reklāmām, kurās bieži izskan sauklis The Power of Dreams (Sapņu spēks) un kurās ir lieliski pārdomāts un pārsteidzošs sižets.

    Arī fotogrāfam Tomam Svilānam, kurš savas karjeras laikā iemūžinājis ne mazums automobiļu, ir savi reklāmas favorīti.

    «Man uzreiz nāk prātā ļoti spilgti piemēri. Teiksim, rullītis, kur Renault smagā automašīna pārlēca pāri Lotus F1 komandas formulai. Tas daudzus pārsteidz arī šodien. Ļoti pārdomāti bija BMW M Town sižeti. Tāpat netrūkst arī komisku atmiņu. BMW un Audi nebeidzamie reklāmu kari un Volkswagen Golf kampaņas, kurās tika izcelts gan trešās paaudzes modelis, gan piektās paaudzes sportiskā GTI versija. Šie sižeti ir emocionāli aizkustinoši. Taču man vienmēr patikusi arī frāze par to, kāpēc Lamborghini nav TV reklāmu. Jo šo modeļu topošie īpašnieki televizoru gluži vienkārši neskatās,» saka Toms.

    Humors ir vēl viena būtiska un bieži izmantota reklāmas sastāvdaļa. Leģendāra ir Vācijas lielā trijnieka – Mercedes-Benz, Audi un BMW – asprātīgā komunikācija reklāmas plakātos un videoklipos. Svarīgākais ir tas, ka šī sāncensība ir rūpīgi pārdomāta un humors ir viegls, nevis izvēršas par sitienu zem jostasvietas.

    Neaizmirstams piemērs 2019. gadā bija BMW nekaunīgā atvadīšanās no Mercedes-Benz toreizējā izpilddirektora Dītera Cečes. Aktieris, kurš atveido Ceči, šajā reklāmā dodas pensijā un brauc mājās, lai beidzot no garāžas izbrauktu ar BMW sportkāru. Citiem vārdiem – viņš beidzot ir brīvs un var izbaudīt konkurējošā zīmola auto.

    «Arī Mercedes-Benz savās reklāmās ir izmantojis smalku humoru. Viņu klips Sorry ir kā oda jaunajām tehnoloģijām. Tāpat ir vērts pieminēt vecā Peugeot 206 kampaņu. Tās pievilcība slēpās ilgi neatklātajā kulminācijā, kas skatītājam vienkārši neļauj atrauties no ekrāna,» stāsta Toms.

    Vērtību paušana

    Pasaulei arvien vairāk pārejot uz elektrisko transportu, ir interesanti vērot, kā mainās auto reklāmas valoda. Citroën pašreizējā kampaņa, kurā kopā ar C5 X PHEV plug-in hibrīdu tiek piedāvāts bezmaksas elektroauto, uzsver uzņēmuma vērtības – daudzpusību un ilgtspēju.

    Zīmola mērķauditorija ir cilvēki ar tādu pašu pasaules uzskatu – tie, kuri balso par videi draudzīgu mobilitāti. Izsmalcināts, ērts plug-in hibrīds apvienojumā ar mazu, pilsētai paredzētu elektroauto ir skaidrs vēstījums ģimenēm, kas par prioritāti izvirza ilgtspēju. Vienlaikus tā ir drosmīga kampaņa, kas vēl vairāk izceļ Citroën pozīcijas tirgū.

    Tādas reklāmas kampaņas kā šī ne tikai vairo zīmola atpazīstamību, bet arī pauž uzņēmuma pamatvērtības. Mūsu laikos šis aspekts ir svarīgāks nekā jebkad agrāk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē