• Kur paēst ar glanci? Vēl viens restorāns Latvijā saņem prestižo «Michelin» zvaigzni

    Restorāns
    Estere Jansone
    24. oktobris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jay Wennington/Unsplash
    Michelin ceļveža inspektori ir pavadījuši vēl vienu gadu, apceļojot Latviju un meklējot tās labākos restorānus. Michelin iepazīstina ar savu otro restorānu izlasi un ceļvedi Latvijā.

    Kopumā 2025. gada ceļvedī būs iekļauts 31 restorāns, tostarp divi saņēmuši vienu Michelin zvaigzni, trīs ieguvuši Bib Gourmand apbalvojumu par kvalitatīvu un meistarīgu ēdienu gatavošanu, un viens ieguvis Michelin Zaļo zvaigzni par ilgtspējīgu pieeju.

    Gvendals Puleneks (Gwendal Poullennec), Michelin ceļveža starptautiskais direktors, uzsver: «Mēs priecājamies sveikt sešus jaunus restorānus Michelin ceļveža izlasē.

    Katrs no tiem ir ievērības cienīgs, taču šogad vēlamies īpaši izcelt restorānu JOHN Chef’s Hall.

    Tas pievienojas ceļvedim, saņemot vienu Michelin zvaigzni par garšpilnu un mūsdienīgu ēdienu gatavošanu, kas meistarīgi izmanto vietējās sastāvdaļas un lieliski atspoguļo gadalaiku maiņu. Īpašas pieminēšanas vērts ir arī restorāns BABO – salīdzinoši jauns restorāns, kas ar savu autentisko Gruzijas virtuvi un vīniem ienes Latvijas kulinārijas vidē ko pavisam atšķirīgu.»

     

    Tiek piešķirta viena jauna MICHELIN zvaigzne

    Michelin zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā izcilu ēdienu gatavošanu, ņemot vērā piecus universālus kritērijus: sastāvdaļu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personību, kas izpaužas viņa virtuvē, un, kas ir tikpat svarīgi, konsekvenci gan visā ēdienkartē, gan laika ritējumā.

    Resotrāns JOHN Chef’s Hall Rīgā iekļūst restorānu izlasē ar vienu Michelin zvaigzni, kas ir ievērojams sasniegums. Tā ir neliela vieta ar četriem galdiņiem un desmit vietām, kas atrodas blakus jau pērn Michelin ceļvedī iekļautajam restorānam JOHN viesnīcā A22 Hotel. No restorāna telpas viesiem paveras skats uz virtuvi, piedāvājot iespēju vērot kā izcilu šefpavāru vadībā top ēdieni, kas atspoguļo vietējās garšas un gadalaikus. Gatavošanas process ir mūsdienīgs un vietām arī rotaļīgs, bet ēdienu garša – nevainojama, jo visas sastāvdaļas tiek izmantotas ar vienlīdz lielu cieņu un izpratni. Šefpavāri paši pasniedz un izklāsta ēdienu sastāvdaļas, iesakot piemeklētu vīnu izlasi. Par Michelin inspektoriem labi parūpējās draudzīgs kolektīvs, un viņiem īpaši garšoja sālītā līdaka ar gurķi, dilles emulsiju un rabarberiem, kā arī pagatavotas zemenes trīs dažādos veidos ar citronverbēnas saldējumu.

    JOHN Chef’s Hall pievienojas restorānam Max Cekot Kitchen, kas arī šogad saglabā vienu Michelin zvaigzni. Šīs izmeklētās vietas īpašnieks Maksims Cekots iepazīstina ar Latvijas kulināro mantojumu, vienlaikus apvienojot daudzus dažādus elementus radošā pārsteiguma ēdienkartē. Michelin inspektoriem patīk, ka Maksims izmanto pašmāju izcelsmes sastāvdaļas un daudzu ēdienu gatavošanu noslēdz pie galdiņa, radot iespēju iesaistīt apmeklētājus un savstarpēji mijiedarboties.

     

     

    Galvenajai izlasei ir pievienoti pieci jauni restorāni

    Michelin inspektori šogad papildināja Latvijas izlasi ar pieciem Rīgas restorāniem:

    Pieredzējušā šefpavāra Valtera Zirdziņa jaunākajā restorānā B7 ir rosīga gaisotne ar mājīgu un vienlaicīgi nepiespiestu atmosfēru. Restorāna īpašnieks pats gatavo un apkalpo viesus, piedāvājot aromātiskus, mūsdienīgus ēdienus, iedvesmojoties no dažādām pasaules virtuvēm. Michelin inspektori iesaka divatā nobaudīt četrus ēdienus vai izvēlēties degustāciju ēdienkarti. Abas iespējas piedāvā lielisku garšu klāstu. B7 ēdienkartē īpaši izceļama laša seviče (ceviche) ar safrāna un habanero mērci, kā arī garšīgais lazdu riekstu tiramisu. Ir noteikti jānobauda deserti, savukārt vīnu karte atspoguļo lielisku kvalitāti.

    BABO tika atvērts tikai 2024. gada vasarā un šobrīd ir vēl mazpazīstams dārgakmens. To izveidoja pieredzējuši restorānu vadītāji un ēdienkarte veidota iedvesmojoties no Gruzijas virtuves, kas ir dzimtā zeme vienam no īpašniekiem. Restorānā ir divas telpas un eleganta terase. BABO centrālajā telpā atrodas picu krāsns, kur tiek gatavota garda maize, kā arī ogļu grils, kas piešķir lielisku garšu dažādiem gaļas un zivju ēdieniem. Michelin inspektoriem ļoti patika atšķirīgais virtuves stils, un viņi iesaka katram pasūtīt divus ēdienus, lai padalītos savā starpā. Viņu iecienītākie ēdieni ir liellopa un cūkgaļas hinkali, lasis bažē (valriekstu) mērcē un cālis tabaka ar sāli un citronu. Izcila vīna karte piedāvā lielisku klasisko un moderno Gruzijas vīnu klāstu, kas papildina pagatavoto ēdienu.

    LOWINE ietvaros galvenais ir vīni, kā jau no bāra var gaidīt. Tajā valda nesteidzīga gaisotne un ir pieejams arī slēgts pagalms siltākām dienām. Vīnu kartēs dominē dabīgie vīni, un tā katru nedēļu tiek mainīta, nodrošinot apmeklētājiem daudz interesantu piedāvājumu. Savukārt ēdienkartē ikviens atradīs kā tradicionālus, tā arī mūsdienīgus ēdienus. Dienas sākumā tiek piedāvāta plaša vēlo brokastu ēdienkarte, savukārt vakara ēdienkartē ir tādas izvēles iespējas kā lasis ar ponzu – sezama mērci vai antrekots ar garšaugu krēmu. Michelin inspektoriem patika, ka regulāri papildināts vīnu piedāvājums ir pieejams pasūtīšanai arī pa vienai glāzei (mainīgie vīni bija pieejami glāzēs).

    Nelielajā, bet greznajā viesnīcā Grand Palace Hotel atrodas elegants restorāns Seasons, kā arī ļoti ērts blakus esošais bārs ar senlietu un smalku mākslas darbu papildinātu interjeru – lieliska vieta vakara sākumam vai noslēgumam. Sezonas ēdienos iespēju robežās tiek izmantoti Latvijas produkti, un to tematika ir saistīta ar pasaules izcilākajiem gleznotājiem. Michelin inspektori atzina, ka brīnišķīgi viegli kūpināto foreli ar béarnaise mērci lutina garšas kārpiņas, tāpat maltītes noslēgumā bija lieliski nobaudīt īrisa pudiņu ar paniņu sorbetu. Vīnu kartē ir dažas augstākās klases pudeles par augstākās klases cenām, kā arī viesnīcas greznie apartamenti ir MICHELIN rekomendēti.

    Greznais Stage 22 atrodas Michelin ieteiktās viesnīcas Grand Hotel Kempinski Riga pēdējā stāvā, un no tā paveras lielisks skats uz parku un pilsētas panorāmu. Sāciet ar dzērienu elegantajā kokteiļbārā vai uz jaukās terases, lai maksimāli izbaudītu šo skatu, un tad iekārtojieties mīkstajos krēslos, lai baudītu plašu Āzijas ēdienu klāstu. Daži no Michelin inspektoru iecienītākajiem ēdieniem bija asā tunča rullītis, kraukšķīga dārzeņu tempura ar daši mērci un Argentīnas liellopa fileja ar šalotes krēmu. Šī ir ideāla vieta svinībām, kurā profesionālā komanda parūpēsies par vidu ar nevainojamu vieglumu.

    Visi Bib Gourmand restorāni saglabā savus apbalvojumus

    Bib Gourmand apbalvojums izceļ restorānus, kas piedāvā labas kvalitātes ēdienus par lielisku cenu. 2025. gadā visi trīs restorāni, kas iepriekš ieguvuši Bib Gourmand balvu, saglabāja savu apbalvojumu. Tie atrodas Rīgā un katrs piedāvā kaut ko unikālu un atšķirīgu.

    Milda ir neuzkrītošs restorāns ar sirsnīgu apkalpošanu un lielisku ēdienkarti. Šeit dominē Latvijas un kaimiņos esošās Lietuvas tradicionālās receptes, tomēr ēdieniem ir viegls, mūsdienīgs akcents un laikmetīgs noformējums. Knēdeļi – vai tie būtu latviešu pelmeņi, vai lietuviešu cepelīni – ir īsts hits.

    Shōyu ir mazs veikaliņš, kurā pasniedz klasiskus ramen ēdienus ar pašgatavotām nūdelēm, bagātīgu, aromātisku buljonu un dažādām piedevām. Pieejamas arī rīsu bļodas un uzkodas, ar kurām lieliski var dalīties. Apkalpošana ir laipna, un telpā valda patīkams rosīgums.

    Snatch pilnveido Rīgas Bib Gourmand trio. Ar logiem no grīdas līdz griestiem un mākslīgi veidotu industriālo stilu tā ir viena no galvaspilsētas stilīgākajām vietām. Autentiskā itāļu virtuvē tiek piedāvātas brīnišķīgas pašgatavotas pastas, restorāna personāls ir enerģisks un dzīvespriecīgs, bet optimistisko noskaņu veicina uzmundrinošs mūzikas pavadījums un pēc pasūtījuma veidots kokteiļu klāsts.

    Viens restorāns novērtēts ar MICHELIN Zaļo zvaigzni

    Ar Zaļo zvaigzni Michelin ceļveža izlasē tiek izcelti restorāni, kas ir nozares līderi attiecībā uz ilgtspējīgas gastronomijas praksi. Šie restorāni piedāvā ēdienus, kuros kulinārijas izcilība apvienota ar teicamu, videi draudzīgu attieksmi. Tie ir iedvesmas avots gan kaislīgiem gardēžiem, gan viesmīlības nozarei kopumā.

    Pavāru māja bija pirmais Latvijas restorāns, kuram pagājušajā gadā tika piešķirta Michelin Zaļā zvaigzne un tas saglabā savu atzinību arī 2025. gada ceļvedī. Restorāna ēdienkartē tiek izmantoti produkti, kas ir pieejami konkrētajā dienā. Pateicoties pašu ierīkotajām dobēm un pārtikas sagādes braucieniem, restorāna virtuve tiek nodrošināta ar dārzeņiem un garšaugiem, bet pārējie produkti tiek iepirkti no vietējiem piegādātājiem. Pirms maltītes baudīšanas viesi tiek aicināti atpūsties arī skaistajā dabas vērošanas dārzā – vietā, kur apsēsties, klausīties un vērot.

    Par MICHELIN ceļvedi:

    Latvijas restorānu izlasi veido pilna laika Michelin ceļveža inspektori, kuri sniedz savus ieteikumus, pamatojoties uz anonīmām pusdienām un vakariņām.

    Pilns Michelin Guide Latvia 2025 restorānu izlases saraksts ir pieejams Michelin ceļveža tīmekļa vietnē un bezmaksas Michelin ceļveža lietotnē, kurā lietotāji var meklēt restorānus, izmantojot to atrašanās vietu, ēdienu veidus vai papildu funkcijas.

    Latvijas restorānu klāstam pievienojas arī Michelin ceļveža viesnīcu izlase, kurā iekļautas unikālākās un aizraujošākās apmešanās vietas Latvijā un visā pasaulē. Katra viesnīca ceļvedī ir izvēlēta, ņemot vērā tās neparasto stilu, apkalpošanu un individualitāti, pielāgojot tās dažādiem budžetiem, ar iespēju rezervēt tieši The Michelin Guide tīmekļa vietnē un lietotnē. Latvijas izlasē iekļautas valsts visievērojamākās viesnīcas, piemēram, Rīgas Grand Poet Hotel and SPA by Semarah – 19. gadsimta celtne, kuras grezni iekārtotais interjers veidots postmodernā Belle Époque stila diženumā.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē