• Krievijā par meitas slepkavības mēģinājumu attaisno Latvijā dzīvojošā žurnālista sievu. Tagad tiesāšot pašu Martinovu…

    Krievija
    Marta Kalniņa
    20. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: X, Instagram
    Maskavā noritējusi apelācijas tiesas sēde Atoņinas Martinovas lietā. Uz Latviju emigrējušā avīzes «Novaja Gazeta Eiropa» galvenā redaktora sievai bija piespriests cietumsods par meitas slepkavības mēģinājumu.

    Antoņinai Martinovai šajā pavasarī piesprieda deviņus gadus cietumā par noziegumu, kuru viņa, iespējams, pastrādājusi pirms 16 gadiem. Visu šo laiku žurnālista Kirila Martinova sieva ar meitu slēpās. Martinovs pa to laiku sāka jaunu dzīvi un, sākoties karam Ukrainā, emigrēja uz Latviju. Viņš ir avīzes Novaja Gazeta Eiropa galvenais redaktors.

    Tagad apelācijas tiesā Martinovai reāls cietumsods tika aizstāts ar nosacītu.

    Apelācijas tiesā prokurore Svetlana Gorika atzīmēja, ka Martinovai bija piespriests pārāk skarbs sods, un arī viņas nu jau pieaugusī meita Alise šajā situācijā būtu cietēja. Kad tika paziņots lēmums mainīt soda mēru, Alise tiesas zālē izplūda asarās.

    Noziegums noticis 2007. gadā – meitene kāpņu telpā nokritusi no trešā stāva, gūstot vidēji smagas traumas. Galvenais liecinieks šajā lietā bija 11 gadus vecs zēns, kurš apgalvoja – māte pati nogrūdusi savu atvasi.  2008. gadā, kad tiesa atzina Martinovu par vainīgu šajā nelaimē, viņa kopā ar meitu pazuda bez pēdām.

    Pirms nelaimes.
    Pirms nelaimes.

     

    Toreiz kā viens no iespējamiem iemesliem, kādēļ māte būtu varējusi tik nežēlīgi izrīkoties ar pašas bērnu, tika minētas Antoņinas jaunās attiecības ar Kirilu Martinovu. Tika lēsts, ka sieviete gribējusi tikt vaļā no bērna, jo tas bijis traucēklis jaunai dzīvei. Antoņina plānojusi pārvākties pie līgavaiņa uz Maskavu.

    Kirils noliedza šo versiju un, lai stiprinātu mīļotās alibi, izmeklēšanas laikā pat apprecēja Antoņinu.

    Viņš pauda apņēmību rūpēties par viņu un Alisi. Taču no laimīgas ģimenes dzīves nekas nesanāca, jo 16 gadus sieva un viņas atvase bija meklēšanā. Pavasarī Antoņinu Martinovu aizturēja Stavropolē.

    Meita aizstāvēja savu māti un apelācijas tiesā kopā ar advokātiem panāca to, ka Martinovas sods tiek mainīts.

    Martinovs savas pazudušās sievas lietu krievu medijos publiski nekomentē. Turklāt viņš pats Krievijā nupat kļuvis par aizdomās turamo.

    Viņš dzimtenē tiek vainots «nevēlamas organizācijas veidošanā».

    Šī organizācija ir Martinova Rīgā vadītā avīze, kuru par nevēlamu Krievijas vara atzinusi jau pērn. ģenerālprokuratūra uzsvērusi, ka galvenās tēmas tajā esot «viltus informācija par Krievijas iedzīvotāju tiesību un brīvības pārkāpumiem».  Ģenerālprokuratūras paziņojumā uzsvērts, ka šo organizāciju izveidojis Latvijas žurnālists Martinovs, kuram ir Krievijas pilsonība. Tās veidošanā piedalās arī «bijušie izdevuma Novaja Gazeta redakcijas locekļi, kuriem tika anulētas drukāti un elektronisko mediju  reģistrācijas apliecības.»  Tāpat minēts, ka izdevums sadarbojoties ar organizācijām, kas Krievijā atzītas par nevēlamām un ekstrēmām, piemēram – Alekseja Navaļnija štābs. Krievijas ģenerālprokuratūra uzskata, ka šis viss apdraudot Krievijas drošību. Martinovs, iepazīstoties ar šiem argumentiem, Krievijas varu nodēvējis par «kara noziedzniekiem» un apsolījis, ka izdevums turpinās strādāt.  

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē