• Krievija aicina pierobežu iedzīvotājus izdzēst profilus iepazīšanās aplikācijās

    Karš
    Estere Jansone
    21. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Karsten Winegeart/Unsplash
    Krievijas varasiestādes nākušas klajā ar lūgumu iedzīvotājiem, kuru dzīvesvietas atrodas pierobežās, nekavējoties pārtraukt izmantot iepazīšanās portālus un aplikācijas.

    Krievijas Iekšlietu ministrija aplikācijā Telegram iedzīvotājiem dalījusies ar ziņojumu, kurā lūgts visiem, kas dzīvo Kurskas, Belogrodas un Brjanskas reģionos, izdzēst savus iepazīšanās portālu un aplikāciju profilus vai vismaz pārtraukt tos izmantot. Jo īpaši tos lūgts izdzēst militārpersonām un policijas darbiniekiem. Tāpat ministrija aicina nedalīties ar videoklipiem, kur redzamas «sensitīvas» lokācijas. «Ienaidnieks aktīvi seko līdzi informācijai un to izmanto savā labā,» teikts ziņojumā, ziņo CNN.

    Drošības riski, kurus rada sociālo mediju izmantošana, nav nekāda joka lieta. Ir bijuši gadījumi, kad karavīri netīšām atklāj sensitīvu informāciju, konflikta zonās nopublicējot kādus ierakstus sociālajos tīklos. ASV un to sabiedrotie – Austrālija, Kanāda, Jaunzēlande un Apvienotā Karaliste – pērn brīdināja, ka Krievijas militārie hakeri ir uzbrukuši Ukrainas karavīru mobilajām ierīcēm, cenšoties iegūt informāciju, kas noderētu kaujas laukā.

    Arī ukraiņu karaspēks sociālo tīklu priekšrocības naski izmanto savā labā. 2023. gadā kāds augsta līmeņa Krievijas zemūdenes komandieris tika nošauts skriešanas laikā.

    Vēlāk Krievijas plašsaziņas līdzekļi paziņoja, ka uzbrucējs viņu izsekoja populārajā skriešanas lietotnē Strava.

    2023. un 2024. gadu mijā ukraiņu karaspēkam izdevās Ukrainas pilsētā Makijivkā dot triecienu pa kādu objektu, kur bojā gāja gandrīz 100 Krievijas karavīri. Vēlāk Krievijas Aizsardzības ministrija atklāja, ka trieciena «galvenais iemesls» bija karavīru aizraušanās ar mobilo tālruņu izmantošanu. Pagājušajā mēnesī Krievijas valsts medijs TASS ziņoja, ka valsts parlamenta apakšpalāta ierosinājusi sodīt karavīrus, kas pieķerti, izmantojot viedtālruņus kaujās Ukrainā. Sods būšot 10 dienu ieslodzījums, bet atkārtotam pārkāpumam – 15 dienu ieslodzījums.

    Likums aizliedz arī izmantot citas «sadzīves vajadzībām» paredzētas elektroniskas ierīces, ar kurām iespējams ierakstīt video un audio failus, kā arī norādīt ģeogrāfiskās atrašanās vietu.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē