• Ko darīt, ja neizdodas atrunāt draugu no braukšanas reibumā?

    Līgo nakts
    Santa.lv
    Santa.lv
    20. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto / Valsts policija
    Tuvojoties Līgo svētkiem, aktualizējas arī jautājums par to, ka braukšana pie stūres nav savienojama ar alkohola lietošanu – salīdzinot ar pērno gadu, nedaudz pieaudzis to autovadītāju skaits, kuri pie stūres mēdz lietot alkoholu. 33% autovadītāju atzinuši, ka mēdz sēsties pie stūres pēc alkohola lietošanas – 6% no tiem norāda, ka mēdz pārsniegt pieļaujamo 0,5 promiļu robežu, bet 27% piebilst, ka cenšas nepārsniegt pieļaujamo promiļu slieksni.

    Pērn 30% autovadītāju atzina, ka ir braukuši reibumā – 24% no tiem norādīja, ka ievērojuši pieļaujamo 0,5 promiļu robežu, 5% atzina, ka vienu vai dažas reizes ir braukuši, pārsniedzot 0,5 promiļu robežu, bet 1% vairākas reizes gadā brauc pie stūres, pārsniedzot pieļaujamo promiļu robežu.

    Arī šogad saglabājusies tendence, ka biežāk pie stūres reibumā sēžas tieši vīrieši – 32% vīriešu norāda, ka sēžas pie stūres pēc alkohola lietošanas, tomēr nepārsniedzot 0,5 promiļu robežu (šādu atbildi sniedz 21% sieviešu), savukārt, 9% vīriešu atzīst, ka mēdz pārsniedz pieļaujamo promiļu robežu (šādu atbildi sniedz 3% sieviešu).

    Arī Ceļu satiksmes drošības direkcijas dati par ceļu satiksmes negadījumiem apliecina, ka alkohola lietošana nav savienojama ar braukšanu pie stūres – šī gada pirmajos mēnešos ceļu satiksmes negadījumos, kuros vismaz viens autovadītājs bijis reibumā, bojā gājuši jau četri cilvēki.

    Smagi ievainoti jau 8 cilvēki, bet kopējais ievainoto skaits ir 72. Jāpiezīmē, ka jūnijs kopumā ir viens no mēnešiem, kad ceļu satiksmes negadījumos cieš vairāk cilvēku – pērn jūnijā ceļu satiksmes negadījumos, kuros vismaz viens autovadītājs bijis reibumā, bojā gājuši 10 cilvēki, bet smagi ievainoti – 15. Kopumā pērn fiksēti 90 ceļu satiksmes negadījumi, kuros vismaz vienam autovadītājam konstatēts reibums.

    «Ja kāds plāno braukt reibumā, noteikti jāmēģina atrunāt pārgalvīgo braucēju.

    Ja tas neizdodas, nepieciešams informēt atbildīgās iestādes.

    Lai gan normatīvais regulējums pieļauj nelielu alkohola daudzumu asinīs, aicinu autovadītājus pilnībā atturēties no alkohola lietošanas, kad jāsēžas pie stūres. Plānosim svētkus tā, lai nebūtu vajadzības kaut kur braukt, neraugoties uz to, kāds alkohola daudzums lietots. Arī līdzcilvēkiem svarīgi nepalikt vienaldzīgiem un apzināties, ka negatīvā statistika un negadījumi uz ceļiem ir mūsu visu atbildība,» norāda Drošas Braukšanas Skolas direktors Jānis Vanks.

    Visretāk pie stūres alkohola reibumā sēžas gados jaunākie autovadītāji – vecumā no 18 līdz 29 gadiem, 72% norāda, ka nekad nav sēdušies pie stūres reibumā. 29% autovadītāju vecuma grupā no 60 līdz 74 gadiem norādījuši, ka mēdz sēsties pie stūres reibumā, tomēr nepārsniedzot pieļaujamo promiļu slieksni, bet 9% autovadītāju vecumā no 50 līdz 59 gadiem mēdz pārsniegt 0,5 promiļu robežu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē