Tiem, kas lūko dažādus veidus, kā nomest pāris liekus kilogramus, no ēdienkartes vajadzētu izslēgt kartupeļus, tā vēsta Hārvardas universitātes dietologu norādes. «Kartupelis nav dārzenis, ja to vērtē no uzturvērtības prizmas,» portālam «CNBC» skaidro Hārvardas universitātes uzturzinātnes lektore Liliana Čeunga. «Kartupeļi organismā uzvedas tieši tāpat, kā rafinēti ogļhidrāti. Tie paaugstina cukura līmeni asinīs.» Hārvardas universitātes
uztura speciālisti kartupeļu ietekmi uz cukura līmeni pat salīdzina ar izdzertu kolas bundžu vai notiesātu sauju želejas konfekšu.
Līdzīgi kā cukurotie pārtikas produkti, šie cieti saturošie kultūraugi arī ir vainojami pie aptaukošanās un cukura diabēta.
Tomēr ne viss ir tik melns, kā izskatās. Lai gan kartupeļi var likt tavam cukura līmenim uzkāpt debesīs, tajos ir virkne arī labu uzturvielu, kas nāks par labu ēdājam. Kartupeļu sastāvā ir kālijs, šķiedrvielas, vitamīni C un B6. Labākais veids, kā uzturā lietot kartupeļus, ir tos balansēt ar citiem ēdieniem, kas nepieļaus tik strauju cukura līmeņa celšanos.
5 veidi, kā padarīt kartupeļus veselīgākus:
- Lai kartupeļi saturētu pēc iespējas vairāk šķiedrvielu, gatavo tos ar mizu.
- Kombinē kartupeļus ar dārzeņiem, kas nesatur cieti, piemēram, brokoļiem. Tāpat pie kartupeļiem labi ies liesa gaļa un zivs vai tofu.
- Centies kartupeļus negatavot saldajā krējumā un sviestā. To vietā izmanto zaļumus un olīveļļu.
- Vārīšanas vietā izvēlies kartupeļus tvaicēt.
- Ja mīli našķoties ar frī kartupeļiem, pagatavo tos mājas apstākļos.