• «Kārtējais ārprāts!» Suni-asistentu neielaiž rehabilitācijas centrā «Vaivari»

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personīgā arhīva/Canva
    Ratiņkrēslā, aiz iestādes durvīm pavadītas vairākas stundas. Rakstniece Baiba Baikovska ar savu uzticamo suni Elfu jūtas vīlušās.

    Rakstniece Baiba Baikovska, kura ikdienā pārvietojas ratiņkrēslā un, kas ikdienas gaitas būtiski atvieglo suns-asistents Elfa, dalās savā pārdzīvojumā: «Vaivaru Rehabilitācijas centrs, kur ar Elfu esam atbraukušas ciemos pie draudzenes, nevarot ienākt ar suni – asistentu, kuram saskaņā ar MK noteikumiem 959.30.5 ir atļauts visur atļauts būt ar savu saimnieku, cilvēku, kam viņš palīdz.

    Apsargs: «Atnāks priekšnieks, tad visu noskaidrosim. Līdz tam ārā teritorijā varat būt. Ja vajag, varu uz tualeti uz savu atbildību Jūs pavadīt.» Priekšnieks nāk jau stundu. Smieties vai raudāt? Realitāte?»

    Pēc ilgas gaidīšanas aiz durvīm, Baiba turpina: «Vaivaru Rehabilitācijas centrs tā arī nesagaidījām vadību un 36 h iepriekš pieteikto autobusu arī nevarējām kavēt. Un pats trakākais šajā situācijā ir ārprātīgi lielā nezināšana un necieņa. Apsargs manī pat neklausījās, runāja tikai savu. Vai dažādība mūsu sabiedrībā ir vērtība? Vai tiešām ratiņkrēsls un runas īpatnības var būt par pamatu necieņai mūsdienās? Un, lai kā man gribētos būt vienmēr pozitīvai un ar mieru, man šķiet, ka par tādām siruācijām ir jārunā. Citu, sevis un sabiedrības labā.»

    Atbalstu Baibai publiski izteikusi arī aktrise Dārta Daneviča un daudzi citi dzīvnieku aizstāvji.

    Sieviete sociālajos tīklos raksta, ka šī nav pirmā reize, kad saskaras ar šāda veida diskrimināciju. Vēl nesen Baiba piedzīvoja satraucošu notikumu lidostā.

    Viņa bija rūpīgi izplānojusi ceļu uz darba sanāksmi, taču visi plāni pajukuši Rīgas lidostā.

    Te rakstniecei lūgts suni atstāt kādam piederīgajam un pašai doties ceļā, atrunājoties, ka konkrētajā lidmašīnā suns lidot nedrīkst. «Es esmu palikusi bez savas draudzenes un asistentes gandrīz uz nedēļu, lai gan airBaltic, kad pirku biļetes, apgalvoja, ka viss ir kārtībā un suns – asistents var lidot kopā ar mani,» sūkstas Baiba. «Iedomājos cilvēkus, kuri pilnībā nevar palikt bez sava palīga un kuriem tās ir dzīvības un nāves jautājums. Man tās ir tikai fiziskas neērtības, krišanas draudi, lielāks nogurums un finansiāli zaudējumi (pirku papildus bagāžu, lai paņemtu Elfas mantas un barību, īrēju elektrisko ratiņkrēslu, lai ietu staigāt, pirku lidmašīnas biļetes, par kurām maksāju vairāk un palieku ilgāk te, maksāju papildus par viesnīcu, jo lidojumi nebija tieši datumos, kad man vajadzēja darba sanāksmei) un emocionāla trauma,» atklāta ir Baiba. «Viena pozitīvā lieta bija gan – Rīgas starptautiskās lidostas asistente bija tik ļoti jauka un saprotoša. Bez viņas šī situācija būtu vēl drausmīgāka.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē