• Kā tas varēja notikt? Latvijā sācies difterijas uzliesmojums

    Slimības
    Estere Jansone
    9. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Annie Spratt/Unsplash
    Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) pagājušajā nedēļā nonākuši četri bērni, kuri inficējušies ar difteriju un nebija pret to vakcinēti, informē BKUS.

    Kā norāda slimnīcā, pateicoties labai vakcinācijas aptverei, Latvija līdz pagājušajai nedēļai bijusi no «difterijas brīva zona», tomēr tagad sācies lokāls difterijas uzliesmojums un šobrīd slimnīcā atrodas vairāki nevakcinēti bērni un pieaugušie. BKUS uzsver, ka difterija var būt potenciāli nāvējoša, bet ar vakcinēšanos iespējams no tās pasargāties.

    Šobrīd vēl nevarot pateikt, cik smagas sekas šī slimība atstās uz nesen slimnīcā nogādāto bērnu veselību un turpmāko dzīvi, «ja bērni izdzīvos»,

    pausts slimnīcas paziņojumā.

    «Paaugstinoties nevakcinēto īpatsvaram gan bērnu vecumā pēc pandēmijas, kad bērni vispār nav saņēmuši vakcīnas vecāku dažādo pārliecību dēļ, gan pieaugušo vidū, kad viņi aizmirsuši saņemt vai nolēmuši nesaņemt pēc desmit gadiem valsts apmaksāto vakcināciju, arī pie mums ir palielinājies pret bīstamajām infekcijām uzņēmīgo cilvēku skaits, un difterija ir atgriezusies,» uzsver BKUS Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska.

    Zavadska norāda, ka infekcijas izraisītāji var būt ievesti ar ceļotājiem no citām zemēm vai cirkulējuši Latvijā. Saslimušie bērni jau ar pirmajiem simptomiem tomēr bija aizvesti gan uz bērnudārzu, gan un skolu, tāpēc ir liels risks, ka infekcija izplatījusies un saslimušo būs vairāk. Viņa atgādina, ka jau vairākus gadus grūtniecēm pieejama valsts apmaksāta vakcinācija pret difteriju, stingumkrampjiem un garo klepu, lai pasargātu no infekcijas bērnus. Vakcīna ir droša, spēj pasargāt gan grūtnieci, gan bērnu pirmajos dzīves mēnešos, pirms viņam izveidojas specifiskā imunitāte no paša saņemtajām vakcīnām.

    Diemžēl šogad BKUS intensīvajā terapijā jau bijuši vairāki zīdaiņi ar garo klepu, kurus no smagas slimības gaitas varēja pasargāt tas, ja mamma grūtniecības laikā būtu saņēmuši valsts apmaksāto vakcīnu, uzsver Zavadska. Viens zīdainis, kurš saslima ar garo klepu, ir miris, un vēl ļoti smagā stāvoklī bijuši bērni ar tuberkulozi un nevakcinēti bērni ar vējbakām.

    «Vecāki un arī daudzi ārsti nav redzējuši, cik smaga var būt šo vakcīnregulējamo infekcijas slimību gaita,

    jo tās jau ilgu laiku, pateicoties efektīvajām vakcīnām, mūsu sabiedrībā nav cirkulējušas,» piebilda Zavadska. BKUS atgādina, ka pirmās trīs vakcīnas devas pret difteriju bērniem ir jāsaņem līdz gada vecumam. Primārajai vakcinācijai tiek nozīmētas trīs kombinētās vakcīnas devas ar vismaz četru nedēļu starplaiku.

    Tad līdz 15 mēnešu vecumam jāsaņem ceturtā deva, septiņu gadu vecumā – piektā deva, savukārt 14 gadu vecumā – sestā deva. Pēc sestās devas saņemšanas balstvakcināciju pret difteriju ikvienam veic ik pēc 10 gadiem visa mūža garumā.

    «Daudzi ārsti patiešām nav redzējuši, kādi dzīvē izskatās difterijas simptomi, tāpēc šobrīd visiem jāatceras, ka tā var būt difterija. Vecākiem jāzina, ka grūtības norīt un elpot var būt pirmie šīs slimības simptomi, kamēr sāpes kaklā bērns vai pieaugušais var nesajust. Ja slimības simptomi sākumā nav tik akūti un bērns netiek aizvests pie ārsta pirmajās trīs dienās, pat ievadot lielas specifiskā difterijas imūnglobulīna devas, dzīvību var neizdoties glābt.

    Ne velti tiek uzsvērts, ka šī ir nāvējoša infekcija.

    Smagas un arī paliekošas sekas difterija mēdz atstāt uz centrālo nervu sistēmu, nieru un sirds asinsvadu sistēmu. Tiem, kas ir vakcinēti un saskārušies ar infekcijas izraisītāju, atsevišķos gadījumos slimība var sākties, bet tā norit vieglā formā bez komplikācijām. Taču slimības sākumā visi saslimušie ir infekcijas izplatītāji. Ja šādā veidā infekcijas izraisītāji satiek nevakcinētus cilvēkus, sekas ir ļoti smagas vai letālas, jo difterijas baktērijas toksīni izplatās visās organisma sistēmās. Visneaizsargātākie un vissmagāk ar bīstamajām infekcijas slimībām dzīves pirmajos mēnešos slimo paši mazākie, tāpēc vēlreiz aicinām visas grūtnieces noteiktajā laikā saņemt kombinēto vakcīnu un pasargāt savu mazulīti,» sacīja Bērnu slimnīcas Bērnu slimību klīnikas infekciju slimību profila virsārste Gunta Laizāne.

    Ārsti piekodina: ja kāds zina, ka sakāries ar cilvēku, kurš saslimis ar difteriju vai ir tās nēsātājs, jāatceras, ka ilgstoša izolācija ir obligāta un var pasargāt apkārtējos, jo slimības inkubācijas periods ir līdz 10 dienām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē