• Kā Ķīnas elektroauto ietekmē degvielas cenas Baltijā?

    Degviela
    Santa.lv
    Santa.lv
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Šovasar no maija līdz jūlijam degvielas cenas Latvijā saglabājās stabilā līmenī, bet, sākot ar augustu, degvielas cenas uzpildes stacijās mazinājās. «Circle K Latvia» degvielas kategorijas vadītājs Gatis Titovs skaidro, kas pēdējā laikā ir ietekmējis degvielas cenu svārstības, kāpēc cenas Baltijas valstīs atšķiras un kāda loma cenu svārstībām ir Āzijas tirgum.

    «No visiem ārējiem faktoriem, kas ietekmē mazumtirdzniecības degvielas cenu, Latvijai būtiskākie ir notikumi globālājā ekonomikā. Latvijas tirgus īpatnība ir tāda, ka mums nav vietējās naftas pārstrādes rūpnīcas, kas nozīmē, ka visa degviela ir jāimportē un jāuzglabā. Tas padara mūs vēl atkarīgākus no notikumiem pasaulē,» skaidro Circle K Latvia degvielas kategorijas vadītājs Gatis Titovs.

    Kas pēdējā laikā ir ietekmējis degvielas cenas?

    Ķīnas ekonomikas izaugsmes palēlināšanās un augsts elektroenerģijas patēriņš

    Pēdējos mēnešos degvielas cenas pasaulē īpaši ietekmējuši notikumi Ķīnas ekonomikā. Ķīna, kas ir otrā lielākā naftas patērētāja pasaulē pēc ASV, ir piedzīvojusi ekonomikas izaugsmes palēnināšanos, kā rezultātā pieprasījums pēc naftas produktiem ir mazinājies. Turklāt Ķīnā ievērojami palielinājies alternatīvās enerģijas, īpaši elektroenerģijas, patēriņa īpatsvars, kas vēl vairāk samazinājis naftas pieprasījumu.

    Tajā pat laikā ASV ir beigusies vasaras benzīna patēriņa sezona, kas pieprasījumu pēc naftas produktiem samazina arī pasaules mērogā. ASV ir turpinājusi palielināt naftas ieguves apjomus, palielinot pasaules degvielas krājumus, kā rezultātā degvielas mazumtirdzniecības cenas ir kritušās.

    Ģeopolitiskā spriedze un piegādes ķēdes problēmas

    Nozīmīgu lomu degvielas cenu svārstībās ieņem ģeopolitiskā situācija Tuvajos Austrumos. Izraēlas un radikālā grupējuma Hezbollah konflikta eskalācija, naftas atradņu darbības slēgšana Lībijas austrumu daļā un eksporta apturēšana augusta beigās radīja nenoteiktību globālajā tirgū.

    Paziņojums par naftas atradņu darbības atsākšanu septembra sākumā sakrita ar spekulācijām par naftas ieguves valstu OPEC+ lēmumu oktobrī palielināt naftas produktu ražošanas apjomus. Taču straujais naftas cenu kritums pēc šī paziņojuma lika OPEC+ apspriest ieguves ierobežojumu pagarināšanu, pēc kā naftas cenas uzreiz pieauga.

    Ģeopolitiskā spriedze vienmēr būtiski ietekmē degvielas cenas, jo tā var izjaukt globālo loģistikas piegādes ķēdi un radīt piegādes grūtības.

    Reģionālās atšķirības un citi ietekmes faktori

    Valūtas kurss un inflācija ir divi būtiski faktori, kas ietekmē degvielas cenas. Tā kā starptautiskajā tirgū degviela tiek kotēta dolāros, eiro vērtība var samazināt degvielas cenas Latvijā. Spēcīgs eiro attiecībā pret dolāru nozīmē, ka importētā degviela ir lētāka, kas savukārt palīdz noturēt zemākas mazumtirdzniecības cenas.

    Latvijā, Igaunijā un Lietuvā degvielas cenu atšķirība galvenokārt izriet no nodokļu politikas un atšķirībām alternatīvo degvielas veidu likumdošanā. Piemēram, obligāto drošības rezervju iemaksa Latvijā ir visaugstākā. Cenas ietekmē arī tirgus apstākļi, tai skaitā konkrētās valsts vai reģiona ekonomiskie faktori.

    Nākotnes cenu izmaiņas

    Konflikti Tuvajos Austrumos un Āzijas ekonomikas attīstība, iespējams, vēl kādu laiku turpinās ietekmēt degvielas cenas. Arī Baltijas valstīs gaidāmas cenu izmaiņas, jo Latvijā tiek izskatīts jaunais Transporta enerģijas likums, kas var ietekmēt biokomponenšu izmantošanu degvielā no 2026. gada. Tāpat Latvijā plāno nodokļu likmju izmaiņas, savukārt nākamgad tiks paaugstināti akcīzes nodokļi degvielai abās kaimiņvalstīs – Igaunijā un Lietuvā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē