• Jauns pētījums atklāj, cik graujošu ietekmi atstāj alkohola un enerģijas dzēriena kokteilis

    Atklājumi
    Estere Jansone
    5. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Liķiera un enerģijas dzēriena šotiņi vai kokteilīši nav nekāds jaunums bāru dzērienu piedāvājumā. Lai arī cik gardi un reibinoši šie dzērieni nebūtu, tomēr abu kombinācija nav ieteicama. Tas būtu kā apēst mentola dražeju un tai virsū uzdzert kolu.

    Itālijas Kagliari un Katānijas universitāšu pētījumā atklāts, ka enerģijas dzēriena un alkohola kokteilītis var atstāt ilgtermiņa ietekmi uz smadzenēm. Pētījuma ietvaros vienai jaunu žurku grupai ik dienas tika dots alkohols, otrai – enerģijas dzēriens un trešajai – abu dzērienu kokteilītis. Pēcāk zinātnieki apskatīja, kas notiek ar žurku smadzenēm pēc 53 dienām.

    Izrādās, ka visgraujošāko ietekmi uz grauzēju smadzenēm atstāja kokteilis. Trešās grupas žurciņām bija krietni traucēta atmiņa un spēja mācīties. Dzērienu ietekmē žurku smadzenēs tika izmainīta neiroplastika jeb smadzeņu spēja radīt jaunus neironu savienojums. Tas nozīmē, ka smadzenēm kļuva grūtāk pielāgoties videi un uzņemt jaunu informāciju.

    «Ir maz zināms par to, vai šo dzērienu kombinēta lietošana pusaudža gados var radīt ilgtermiņa ietekmi uz centrālo funkciju, radot jautājumu, kā šis dzērienu kokteili var kavēt smadzeņu nobriešanu?» raksta pētījuma autori.  «Mūsu rezultāti liecina, ka alkohols, kas sajaukts ar enerģijas dzērienu un lietots pusaudžu gados, rada adaptīvas izmaiņas smadzeņu centrālajā daļā elektrofizioloģiskā un molekulārā līmenī, kas savukārt nozīmē uzvedības izmaiņas, kas parādās jaunībā un saglabājas pieaugušā vecumā,» saka zinātnieki.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē