• Jauna vieta, kur iepazīt dzīvniekus. Rīgas Zooloģiskajā dārzā atklāj Vides izglītības centru

    Dzīvnieki
    Elza Krūmiņa
    11. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Vladislavs Surics
    10. septembrī Rīgas Nacionālajā Zooloģiskajā dārzā atklāts Vides izglītības centrs Zinarium. Atklāšanas godu jeb lentes pārgriešanas pienākumu uzņēmās Rīga ZOO Zinātnes un izglītības nodaļas četrkājainais sugu vēstnesis – Vidusāzijas bruņurupucis Paija.

    Vides izglītība ir viens no moderna zoodārza stūrakmeņiem. Un tas ir arī viens no zoodārza svarīgākajiem uzdevumiem – informēt un izglītot sabiedrību par vidi, tās iemītniekiem un cilvēka vietu vidē, ko vēl kvalitatīvāk pildīt ļaus Vides izglītības centrs Zinarium. Pirms bruņurupuča kodieniem atklāšanas lentē svinīgās uzrunas un apsveikumus zoodārza komandai sniedza Rīgas mērs Vilnis Ķirsis, Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange un Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniece Kristīne Niedre-Lathere.

    «Zoodārzam ar gadiem nācis klāt vēl viens svarīgs uzdevums, kas nonācis priekšplānā – tā ir izglītība.

    Šīs mājas pamatakmenī ir iebūvēts vēstījums – mēs esam atbildīgi par to, ko nododam nākamajām paaudzēm. Paldies zoodārza jaunajai komandai, jo jūs esat devuši jaunu grūdienu zoodārzam! Tā ir pērle, kuru mēs kopīgiem spēkiem nopulēsim Rīgas ainavā. Šis ir pirmais solis, un mēs jau ar vadību strādājam pie stratēģiskais attīstības plāna «Masterplan 2035» īstenošanas. Lai jums izdodas un zoodārzs kļūst par Rīgas pērli!» par Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza attīstību Zinarium atklāšanā saka Rīgas mērs Vilnis Ķirsis.

    Jauno Vides izglītības centru veido trīs tematiskās klases un izstāžu zāle, kurā ik gadu mainīsies ekspozīcija, tā ļaujot uzzināt vides aizsardzības aktualitātes. Apmeklētāji aicināti viesoties dažādos biotopos, iepazīstot tuksnešus, mežus un zālājus ar izglītojošiem stendiem, interaktīviem ekrāniem, spēlēm un dzīvnieku mītnēm. Mācību klases un izstāžu zāle apvienojama lielā semināru telpā, kurā organizēt darbnīcas, nelielas konferences un dažādus publiskos pasākumus.

    Vides izglītības centrā mīt divas Rīgas Zoodārzam jaunas sugas – Dumerila salamandras un racējapogs –, kā arī Karību milzu vardes, dienvidu trīsjoslu bruņneši, kailās kurmjžurkas, Linneja divpirkstu sliņķi, tievastes kāpelētājzalkši un trīs bezmugurkaulnieku sugas.

    Ēkā mīt arī īpaši izglītības procesam sagatavoti kukaiņi, rāpuļi un zīdītāji – sugu vēstneši, kurus sastapt var tikai mācību nodarbību un ekskursiju dalībnieki.

    Pasākumā piedalījās PII CreaKids bērnu grupiņa, palīdzot demonstrēt nodarbību gaitu jaunajās telpās. Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniece Kristīne Niedre-Lathere: «Izglītības nozarei šī ir būtiskākā diena, jo mēs iegūstam ne tikai atjaunotu infrastruktūru, bet arī izglītības fundamentu, un mūsu jaunākie klātesošie būs vieni no šīs infrastruktūras izmantotājiem. Mēs ar dažādu izglītības programmu palīdzību, kur satiekas zinātne un pētniecība, ieliekam kapitālu fundamentu savai jaunākajai paaudzei. Un Zinarium apvieno gan izglītojošo, gan izklaidējošo aspektu, kas nav formālā izglītības vide – sēdēt skolas solā un apgūt zināšanas no mācību materiāliem. Gribu veltīt milzu pateicības vārdus visiem, kuri šo projektu īstenojuši, un ļoti aicinu izglītības iestādes un pedagogus tiešām doties uz šejieni, mācīties un izmantot to vidi, iespējas un resursus, ko piedāvā šis centrs.»

    FOTO: Kā izskatās jaunais izglītības centrs?

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē