• Izklausās aizdomīgi? Met nost! Iedzīvotājus aicina uzmanīties no telefonkrāpniekiem

    Telefons
    Estere Jansone
    2. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai pievērstu sabiedrības uzmanību arvien pieaugošajiem telefonkrāpšanas riskiem, Mastercard sadarbībā ar Finanšu nozares asociāciju (FNA) jūlijā rīko informatīvo #viedpircējs kampaņu «Met nost!». Tās mērķis ir palīdzēt iedzīvotājiem, īpašu uzmanību pievēršot senioru auditorijai, apbruņoties ar zināšanām un saglabāt pārliecību, lai izvairītos no nokļūšanas telefonkrāpnieku lamatās.

    Saskaņā ar FNA apkopotajiem datiem*, šī gada piecos mēnešos īstenoti 4 195 krāpšanas gadījumi un lielākā daļa jeb 2 448 no tiem bijuši saistīti tieši ar telefonkrāpšanu. Viena mēneša ietvaros izveikto telefonkrāpšanas mēģinājumu skaits mēdz svārstīties 300 – 500 gadījumu robežās.

    Piemēram, šī gada maijā fiksēti 344 šādi gadījumi, izkrāpjot no iedzīvotājiem 647 874 eiro.

    Kopumā piecu mēnešu laikā telefonkrāpniekiem no iedzīvotāju maciņiem izdevies izkrāpt teju 5,2 miljonus eiro, kas ir gandrīz tikpat daudz, cik visa 2023. gada laikā, kad tika izkrāpti 5,8 miljoni eiro.

    Diemžēl ļoti bieži telefonkrāpniekiem izdodas izkrāpt naudu no iedzīvotājiem, kuri ir vecāki par 60 gadiem. Tāpēc kampaņas organizētāji – Mastercard sadarbībā ar FNA un Latvijas bankām – uzrunās seniorus un viņu tuviniekus, informējot, kā laicīgi atpazīt telefonkrāpniekus un mudinot nekavējoties pārtraukt jebkuru aizdomīgu sarunu.

    Kampaņas sauklis Met nost! aicina uz šķietami nepieklājīgu rīcību telefona sarunas laikā – nomest klausuli jeb pārtraukt sarunu, kas patiesībā ir visefektīvākais un vienkāršākais veids cīņā ar potenciālo telefonkrāpnieku, norāda Armands Onzuls, Finanšu nozares asociācijas padomnieks:

    «Laiks, kad mūsu seniori devās uz pastu vai lūdza mazbērnu palīdzību apmaksāt rēķinus internetbankā, pakāpeniski paliek vēsturē.

    Viedpircēja dzīvesstils arvien vairāk ienāk arī vecākās paaudzes ikdienā un tā labi apguvusi karšu maksājumus un interesējas par pirkumiem internetā. Tas ir ērti un droši, bet vienlaikus arī atbildīgi, jo vienmēr jāpatur prātā digitālās finanšu drošības aspekti,» uzsver eksperts.

    Arī biedrības Rīgas aktīvo senioru alianse (RASA) vadītāja Terezija Mackare uzsver tēmas aktualitāti: «Par finanšu pratību jārunā tāpat kā par veselīga dzīvesveida principiem – atkal un atkal. Tāpat kā kopš bērnības mēs skaidri zinām, ka svešiniekus mājās laist nedrīkst, mūsdienās svešos nedrīkst laist savā bankas kontā, proti, nekādā gadījumā nav jādalās ar saviem bankas datiem pa telefonu. Aizdomīgs zvans ir tā reize, kad droši var atļauties nebūt pieklājīgiem un nomest klausuli.»

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē