• Igaunijā veikalu plauktos nonāk indīgi mango. Iedzīvotājus brīdina tikai pēc pusgada

    Igaunija
    Estere Jansone
    21. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Deon Black/Unsplash
    Pamatīgu sašutumu Igaunijā raisījis mango skandāls. Ziemas mēnešos veikalu plauktos nonākušie augļi saturējuši cilvēka veselībai bīstami augstu pesticīdu līmeni.

    Šā gada februārī Beļģijas robežsardze kādā pārtikas kravā atrada trīs dažādu pesticīdu paliekas. Tā bija daudzu ļaužu iemīļotā augļa mango kaste, kas no Āfrikas valsts Ganas ceļoja uz Eiropas Savienību, precīzāk, uz Igauniju. Beļģijas varasiestādes uz karstām pēdām sazinājās ar Eiropas Savienības ātrās brīdināšanas sistēmu pārtikas un barības jomā, kas informēja Igaunijas pārtikas dienestu, taču augļi jau bija nogādāti vietējos veikalos un izlikti pārdošanā, ziņo Delfi.ee.

    Paņemtie mango paraugi liecina, ka augļos pesticīdu veidi – ometoāts, dimetoāts un hlorpirifosa etils sešas reizes pārsniedz Eiropas Savienībā pieļaujamo normu.

    Tik augsts pesticīdu līmenis jau ir bīstams cilvēka veselībai.

    Turklāt Eiropas Savienības pārtikas uzraudzības dienesti apgalvo, ka tik augsts pesticīdu līmenis var radīt nopietnas sekas. Igaunijas Lauksaimniecības un pārtikas pārvalde tikai šā gada augustā plāno publiskot paziņojumu par indīgo augļu tirdzniecību un rīcību, ja šādi augļi ir lietoti uzturā. Tiesa, tas tiks darīts vairāk kā pusgadu kopš indīgie mango bijuši brīvi nopērkami piemājas veikaliņos.

    Igauņu mediji informē, ka atbildīgajiem dienestiem līdz šim nav izdevies identificēt uzņēmumu, kas šos augļus ir piegādājis Eiropas Savienībā. Zināms vien tas, ka augļu izplatītājs ir kāda firma Indijā, taču precīzāka informācija netiek sniegta. Šis notikums licis sarosīties vietējiem iedzīvotājiem – igauņi pieprasa stingrākus pārtikas kontroles un uzraudzības pasākumus attiecībā uz eksotiskiem gardumiem. Tāpat kaimiņzemes ļaudis ir satraukti, kādu iespaidu ar pesticīdiem bagātie mango būs atstājuši uz cilvēku veselību ilgtermiņā.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē