• Glābt cita dzīvību vai uzzināt par maizi? Cilvēkus samulsina dārgā maizes kampaņa

    Budžets
    Estere Jansone
    15. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: National Cancer Institute/Unsplash
    Pēdējā gada laikā ar Ziedot.lv starpniecību vēža ārstēšanai lūgtiziedojumi 2,6 miljonu apmērā. Valsts vēža slimniekiem palīdzību atsaka vai piedāvā segt nelielu daļu izmaksu, jo budžeta līdzekļi ir nepietiekami. Vienlaikus budžeta līdzekļi tiek novirzīti apšaubāmām iecerēm.

    Pēdējā gada laikā gandrīz miljona eiro apmērā palīdzība sniegta 61 vēža slimniekam vecumā no 19 līdz 76 gadiem. 43 gadījumos lūgts ziedot medikamentiem, no tiem desmit gadījumos vāc ziedojumus tām zālēm, kuras citām diagnozēm kompensē. Vairākos gadījumos ziedojumi vākti, kad piešķirta maksimālā individuālā valsts kompensācija, kas ir 14 228,72 eiro, bet ar to nav bijis pietiekami.

    «Tā ir absolūti nepieņemama situācija, kad pacientiem tiem medikamentiem, ko nozīmējis ārstu konsīlijs, ir jāvāc ziedojumi un jāpaļaujas uz līdzcilvēku līdzcietību un atbalstu,» sašutumu pauž Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības Dzīvības koks valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe. Viņa uzsver, ka onkoloģijas slimību ārstēšanai visiem medikamentiem būtu jābūt pieejamiem kā valsts kompensētiem. Pat jaunais paplašināto medikamentu klāsts, kas pieejams kompensācijas sistēmā, ir niecīgs attiecībā pret akūtajām vajadzībām,»  viņa norāda.

    LTV ziņu raidījumā Panorāma skatītāji iepazina skaudro Gabriela Mutora stāsts. 19 gadus vecajam zēnam tika atklāts ļaundabīgs audzējs mugurā – šīs slimības ārstēšanai nozīmēts medikaments, kura pilna kursa izmaksas ir teju 500 000 eiro. Valsts no kopējās summas sedz vien 14 000 eiro.

    Vienlaikus valdība otrdien nolēma piešķirt 300 000 eiro rudzu maizes izdalīšanai izglītības iestādēs, lai iepazīstinātu pirmsskolas audzēkņus un pirmās līdz devītās klases skolēnus ar rudzu maizi kā tradicionālu un reģionam raksturīgu produktu, kā arī ar tās nozīmi uzturā, informēja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

    Ļaudis sociālajos tīklos ceļ trauksmi – Latvijas budžeta līdzekļi tēriņu prioritātes sadalītas nudien ačgārni. «No vietas, kur es stāvu, es redzu 300K, kas aiziet maizes kampaņai bērniem, kamēr tādiem pašiem citiem bērniem tiek vākta palīdzība ar ziedot.lv. Tās var saukt par nesalīdzināmām pozīcijām, bet arī man tas lauž smadzenes,» raksta kāds lietotājs. Līdzīgi domā arī citi vietnes X komentētāji. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē