• Drīzumā visās Eiropas valstīs pret vēzi cīnīsies vienādi

    Vēzis
    Estere Jansone
    21. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Projekta «Vienotā rīcība vēža skrīninga programmu ieviešanai» («EUCanScreen») atklāšanā šonedēļ 29 Eiropas valstu pārstāvji vienojušies par pirmajām veicamajām darbībām, lai visās Eiropas valstīs ieviestu efektīvu vēža profilaksi un agrīnu diagnosticēšanu, ziņo Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta sabiedrisko attiecību speciālists Oskars Vizbulis.

    Projekta «EUCanScreen» atklāšanas pasākuma dalībnieki apsprieda veicamos pasākumus visās 11 darba grupās un gandrīz 60 uzdevumos. Projektā iesaistītie partneri bija vienisprātis, ka starp prioritātēm izvirzāma vienotu vēža skrīninga programmu vadlīniju izstrāde, jo katrā projekta dalībvalstī vadlīniju izstrāde un to ieviešana ir dažādās izstrādes stadijās. Mēdz atšķirties skrīninga datu iegūšanai un uzglabāšanai izmantotās informācijas sistēmas, piemēram, dažas platformas neļauj iegūt un apstrādāt visus datus, kas nepieciešami kvalitātes rādītāju uzraudzībai, kā arī atšķiras dažādu programmu kvalitātes nodrošināšana, kas neatbilst ES pamatnostādnēm.

    Arī vienotas speciālistu apmācību programmas ieviešana, lai skrīninga veikšana un pacientu izmeklēšana būtu vienāda gan visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, gan citās projektā iesaistītajās Eiropas valstīs, tika norādīta kā viena no prioritātēm. Tāpat arī jāveic izmaksu efektivitātes modelēšana optimālas vienotas pieejas izstrādāšanai.

    Projektā secināts, ka Eiropas valstu vidū vēža skrīninga jomā novērojama daudzpakāpju nevienlīdzība.

    Pirmkārt, būtiski atšķiras gan iedzīvotājiem pieejamais valsts apmaksātais vēža skrīninga un ārtēšanas pakalpojumu līmenis, gan to kvalitāte. Otrkārt, valstīs ar lielāku kvalitatīvu pakalpojumu nodrošinājumu bieži arī pakalpojumu pieejamība ir labāka, tādējādi tikai pastiprinot nevienlīdzību starp Eiropas valstu iedzīvotāju iespējām saņemt ātru un kvalitatīvu vēža diagnosticēšanu un ārstēšanu.

    Lai samazinātu šo nevienlīdzību, ir nepieciešami kompleksi pasākumi, jo tikai ar identisku un efektīvu instrumentu nodrošināšanu, piemēram, vienādas pacientu informēšanas sistēmas ieviešanu, situāciju valstīs ar zemu vēža ārstēšanas pieejamības līmeni uzlabot neizdosies, pārliecināti projekta īstenotāji. Tādēļ ceļš uz agrīnu un vienlīdzīgu vēža diagnosticēšanu esot veicams, uzlabojot gan skrīninga pieejamību, gan kvalitāti, gan nepieciešamos instrumentus efektīvai vēža saslimšanas profilaksei un diagnostikai, kā arī palielinot ārstēšanas pakalpojumu pieejamību.

    LU KPMI vadībā 29 valstu Veselības ministriju nominētas iestādes – universitātes, slimnīcas un pētniecības organizācijas, veidojot 97 institūciju partnerību, sākušas īstenot Eiropas Savienības rīcības programmas veselības jomā «ES-veselībai» (EU4Health programme 2021–2027) projektu «Vienotā rīcība vēža skrīninga programmas ieviešanai» («EUCanScreen», «Implementation of cancer screening programmes»). Latvijā projekts tiks īstenots sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru, Rīgas Stradiņa universitāti un Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē