• Drīzumā bioloģiskos atkritumus šķirot kļūs vieglāk. Kāds būs risinājums?

    Atkritumu šķirošana
    Elza Krūmiņa
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lenka Dzurendova/unsplash
    Lai iedzīvotājiem uzlabotu bioloģisko atkritumu šķirošanas pieredzi un veicinātu paradumu šķirot, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA Eco Baltia vide, noslēdzot BIO šķirošanas pilotprojektu «Pūt vai nepūt?!», ir ieviesis jaunu risinājumu – individuāli mājās lietojamus, kā arī konteinerā ievietojamus specializētus maisus, kas palīdzēs saglabāt konteinera tīrību un mazināt smaku izplatību.

    Lai arī efektīvākais veids, kā samazināt smakas un konteineru sulošanu, ir aktīvāka bioloģisko atkritumu šķirošana, lai atkritumus varētu izvest biežāk, apkopojot secinājumus no pilotprojekta, izgaismojās, ka viens no biežākajiem iebildumiem, kas iedzīvotājus attur šķirot bioloģiskos atkritumus, ir šajos konteineros veidojošās smakas un konteinera zemā tīrības pakāpe. Lai palīdzētu novērst smakas un uzturētu konteineru tīru, turpmāk iedzīvotājiem būs iespējams iegādāties bioloģiski noārdāmos maisiņus lietošanai atkritumu tvertnē mājās, kā arī specializēta maisa ieklāšanu bioloģisko atkritumu konteinerā, kas sākotnēji tiks piedāvāts atsevišķos Eco Baltia vide darbības reģionos – Rīgā un Pierīgā. Vēlāk, vērtējot iedzīvotāju aktivitāti, tiks izskatītas iespējas ieviest šo pakalpojumu citos uzņēmuma darbības reģionos. 

     «Tā kā bioloģisko atkritumu šķirošana ir salīdzinoši jauns dalītās atkritumu vākšanas virziens, visi vēl tikai mācāmies to šķirošanu. Primārais veids, lai novērstu konteineru smakošanu un sulošanos, ir šķirot atkritumus aktīvāk.. Tomēr jau projekta laikā novērojām, ka, lietojot atbilstoša izmēra maisu, kas ieklāts konteinerā, tas saglabājas tīrāks. Tas ir aktuāli arī vēsajā laikā, kad svarīgi novērst atkritumu piesalšanu konteinera malām.

    Šis bija viens no ieteikumiem, kas tika saņemts no pilotprojektā iesaistīto daudzdzīvokļu ēku sētniekiem.

    Arī turpmāk jāmeklē kopīgi risinājumi, kas atvieglotu iedzīvotāju šķirošanas paradumu veidošanos. Taču jau šobrīd aicinām arī sabiedrību būt aktīviem – šķirot iespējami daudz, kā arī izmantot pašreizējās iespējas, kas palīdz šķirošanu padarīt ērtāku,» stāsta SIA Eco Baltia vide valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

    Eco Baltia vide piedāvātie maisiņi izgatavoti no dabīgiem materiāliem, kas tiem ļauj noteiktā laikā sadalīties. Šāda tipa bioloģiski noārdāmos maisus kā derīgus bioloģisko atkritumu šķirošanai atzinis arī bioloģisko atkritumu pārstrādātājs Getliņi EKO. Tas ir īpaši būtiski, jo kā viena no biežākajām kļūdām bioloģisko atkritumu šķirošanā ir atkritumu izmešana konteinerā parastajos plastikāta maisos, kas nav derīgi pārstrādei kopā ar bio atkritumiem.

    Maisus iespējams iegādāties klātienē visos SIA Eco Baltia vide klientu apkalpošanas centros – Rīgā, Rumbulā, Liepājā un Saldū. Attālināti maisus iespējams pasūtīt ŠEIT vai sazinoties ar klientu apkalpošanas centriem (kontakti pieejami ŠEIT). Par papildu maksu iespējama arī maisu piegāde uz DPD pakomātu.

    Bioloģiski noārdāmie maisi pieejami 10 litru, 120 un 240 litru tilpumā. 10 litru maisiņi lietojami bioloģisko atkritumu šķirošanai mājsaimniecībā un iepakojumā būs 20 maisiņi. 120 un 240 litru maisi būs lietojami ieklāšanai bioloģisko atkritumu šķirošanas konteinerā un iepakojumā ir 10 maisi. Informācija par maisu cenām pieejama ŠEIT.

    Lai atvieglotu maisu ievietošanu konteineros, Eco Baltia vide piedāvā arī to kā atsevišķu pakalpojumu. Par to nepieciešams sazināties ar klientu apkalpošanas centru, zvanot pa tel. 8717. Maisu ieklāšanas pakalpojums sākotnēji tiek piedāvāts SIA Eco Baltia vide klientiem Rīgā, Mārupes novadā, Salaspils novadā un Ādažu pilsētā un Ādažu pagastā.

     

    Informācija par to, ko drīkst un ko nedrīkst mest bioloģisko atkritumu konteinerā, pieejama ŠEIT.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē