• Daudzbērnu vecāki Busulis un Krūze atklāti pasaka, ko domā par ideju bērniem saīsināt brīvlaiku

    Brīvlaiks
    Elza Krūmiņa
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības «Žurnāls Santa» arhīva
    Sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» sākta parakstu vākšana par skolēnu brīvlaika struktūras maiņu, tostarp atteikšanos no it kā pārāk garā vasaras brīvlaika. Slaveniem daudzbērnu vecākiem – mūziķim Intaram Busulim un aktrisei Kristīnei Krūzei-Hermanei arī par to ir viedoklis!

    Iniciatīvas autors Pjotrs Kurtukovs pauž neizpratni, kāpēc Latvijā ir saglabāta Padomju Savienībā iedibinātā skolēnu brīvlaiku struktūra. Viņš piedāvā šo brīvlaiku saīsināt līdz pusotram mēnesim. «Varbūt pamēģinām paņemt kaut ko labu no Eiropas, nevis no pagātnes?» iniciatīvā piedāvā tās autors. Viņš uzskata, ka vasaras brīvlaiks ir par garu, bet pārējie brīvlaiki - par īsu.

    Kurtukovs iesaka rudens, ziemas un pavasara brīvlaikus pagarināt līdz divām nedēļām, bet vasaras brīvlaiku krietni saīsināt. «Nevajag mums veselu augustu, lai gatavotu bērnus jaunajam mācību gadam. Mācību process nebūs iespiests deviņos mēnešos, un skolotājiem būs papildus mēnesis kvalitatīvai mācību materiāla pasniegšanai,» uzskata Kurtukovs. Portāls Santa.lv uzzināja sabiedrībā zināmu daudzbērnu vecāku viedokli šajā jautājumā.

    Intars Busulis: «Latvijā ziema ir pārāk gara!»

    «Es esmu par to, ka rudenī un pavasarī ir nedēļa, bet vasarā ir garais brīvlaiks, kad var braukt pa ezeriem, uz nometnēm – izdarīt to, ko rudenī un ziemā nav iespējams, proti, pabūt ilgāk ārā. Kad es mācījos, man pietika, ka rudenī un pavasarī ir nedēļu garš brīvlaiks. Tas ierosinātais atvaļinājums varbūt ir svarīgs tiem, kam patīk braukt uz ārzemēm, kas nemīl apceļot dzimteni. Bet mums tādas tradīcijas nav. Mēs parasti rudenī ar ģimeni apceļojam Latviju vai aizbraucam uz divām dienām pie jūras padzīvot.

    Ja runa ir par ziemas brīvlaika pagarināšanu, tad, manuprāt, tas nav nepieciešams. Ziemā pilnīgi pietiek ar divām nedēļām.

    Latvijā ziema ir pārāk gara un aktivitātes jauniešiem ātri apnīkst. Bērnam svarīgākās ir atmiņas ir no vasaras, no kopā pavadītā laika, no  dzīvniekiem, putniem un augiem,» uzskata Intars Busulis.

    Kristīne Krūze: «Tas būtu samērīgi, ja bērniem tad būtu mazāk stundu.»

    «Mani pārliecinātu šis arguments, ja tiktu saīsināta mācību diena uz vasaras brīvlaika rēķina. Tas būtu samērīgi, ja bērniem būtu mazāk mācību stundu. Manuprāt, šajā idejā ir savi plusi un savi mīnusi. Viens ir ieraduma lieta – mēs esam pieraduši, ka bērniem ir garais vasaras brīvlaiks, un arī paši bērni visu gadu gaida vasaru. Bet jāpiekrīt, ka bērni pa šo laiku vielu aizmirst. Un, ja vecāki strādā, tad viņiem arī nav laika būt ar bērniem. Tā ir taisnība, ka bērni mūsdienās vairāk pavada laiku viedierīcēs.

    Tomēr, es domāju, ka šajā iniciatīvā vajadzētu vēl kādu burkānu, lai iepārdotu šo ideju. Es gan nedomāju, ka paši skolotāji gribētu pagarināt mācību gadu, jo tas nozīmētu, ka arī viņiem atvaļinājums paliek īsāks,» sacīja trīs bērnu mamma, aktrise Kristīne Krūze-Hermane.

    «Es gan gribētu ierosināt vākt parakstus par absurdo likumu, kas liedz bērniem labot pārbaudes darbus.

    Tas ir jebkādā pretrunā ar attīstības psiholoģiju, psiholoģiskajiem mehānismiem, kas ir ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Neviens no mums nav produktīvs 24 stundas 7 dienas nedēļā un savā izcilākajā formā. Ko mēs iemācam bērniem? Ka nedrīkstam kļūdīties, bet no kļūdām taču mēs mācāmies. Manuprāt, šis likums ir daudz absurdāks un kaitnieciskāks nekā brīvlaiks – divas nedēļas īsāks vai garāks.»

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē