• Daudzbērnu ģimenes steidz iegādāties elektroauto ar valsts atbalstu

    Hibrīds
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Š.g. 20. jūlijā stājās spēkā izmaiņas atbalsta programmā videi draudzīgu auto iegādei. Nepilnu trīs nedēļu laikā saņemti kopumā 97 pieteikumi elektroauto iegādei ar valsts līdzfinansējumu (EKII – emisiju kvotu izsolīšanas instruments), no tiem piekto daļu – 19 pieteikumus iesniegušas daudzbērnu ģimenes.

    No 19 daudzbērnu ģimeņu pieteikumiem šobrīd apstiprināti deviņi, bet  10 – izskatīšanā. Daudzbērnu ģimenes līdz šim lielākoties devušas priekšroku lietotam piecvietīgam elektroauto. No apstiprinātajiem pieteikumiem tādu izvēlējušās septiņas ģimenes, bet divas ģimenes izvēlējušās jaunu elektroauto. Viens no apstiprinātajiem pieteikumiem ir par jauna septiņvietīga auto iegādi.

    Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis norāda: «Ir gandarījums, ka izmaiņas atbalsta programmā, kas balstījās uz 2023. gadā veiktās aptaujas rezultātiem, ir guvušas lielu atsaucību tieši no daudzbērnu ģimenēm, jo piektā daļa no visiem pieteikumiem ir no Latvijas Goda ģimenēm, dodot iespēju šīm ģimenēm pārvietoties ar klimatam draudzīgu automobili par zemākām ikdienas izmaksām auto uzturēšanai.»

    Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) pilnveidojusi atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un ārēji lādējamu hibrīdauto iegādei, kas ir spēkā no š.g. 20. jūlija. Atbalsta programmas ietvaros palielināts valsts atbalsts lietota elektroauto un jauna hibrīdauto iegādei, kā arī videi draudzīgo automobiļu iegādei daudzbērnu ģimenēm.

    Pastiprināta uzmanība izstrādājot izmaiņas, tika pievērsta atbalsta stiprināšanai daudzbērnu ģimenēm, kas piecvietīgam elektroauto un jauna ārēji lādējama hibrīdauto iegādei ir 6750 EUR, bet piecvietīgam lietotam elektroauto – 5000 EUR. Ja ģimenei ir interese iegādāties septiņvietīgu auto, atbalsts ir lielāks, ņemot vērā, ka tirgū septiņvietīga automobiļu cena ir vidēji par 30% augstāka. Attiecīgi septiņvietīgam jaunam elektroauto un jaunam ārēji lādējam hibrīdauto atbalsts ir 9000 EUR, bet septiņvietīgam lietotam elektroauto – 6750 EUR.

    Iedzīvotājiem, kuriem ir interese iegādāties videi draudzīgu automobili, to varēs iegādāties ar lielāku piešķirto valsts atbalstu. Valsts atbalsts lietotam elektroauto tiek palielināts par 1 100 eiro (no 2250 EUR uz 3350 EUR), savukārt, ja iedzīvotājiem ir interese iegādāties jaunu ārēji lādējamu hibrīdauto, tā atbalsts ir dubultots (no 2250 EUR uz 4500 EUR).

    Papildus, ja iedzīvotājam ir interese savu veco transportlīdzekli, kurš darbināms ar benzīnu, dīzeļdegvielu vai gāzi, norakstīt, nododot to apstrādes uzņēmumam, par to varēs saņemt 2000 EUR lielu «bonusu», kas iepriekš bija 1000 EUR. «Bonuss» attiecas uz visiem iedzīvotājiem, tostarp daudzbērnu ģimenēm, kuras iecerējušas iegādāties videi draudzīgu automobili.

    KEM iesaka iekšdedzes dzinēja auto norakstīt brīdī, kad elektroauto jau ir piegādāts un reģistrēts Latvijā. Norakstot savu veco iekšdedzes dzinēja auto, iedzīvotājs “uz rokas” saņem transportlīdzekļa likvidācijas sertifikātu, kuru kopā ar pieteikumu par atbalsta saņemšanu iesniedz auto tirgotājam. Process, kamēr notiek dokumentu izskatīšana, līdz brīdim, kad elektroauto var sākt izmantot, ilgst aptuveni nedēļu.

    Atbalsta programma – Emisijas kvotu izsolīšanas instruments – EKII, iedzīvotājiem ir pieejama no 2022. gada marta. Pielikt par to, kur drīkst tērēt emisiju naudu. Pa Latvijas ceļiem ripo 1897 elektroauto un hibrīdauto, kas nedaudz vairāk kā divu gadu laikā iegādāti (līdzfinansēti) par EKII finansējumu 7,5 milj. eiro apmērā. Tie ir 24,3% no kopējā elektroauto skaita Latvijā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē