• Ceļojumi mācību laikā: Latvijā izplatīta problēma. Vecākus satriec skolas lūgums

    Skola
    Estere Jansone
    9. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Vidar Nordli-Mathisen/Unsplash
    Arvien vairāk mācību iestādes īpaši lūdz vecākus neieplānot atpūtas braucienus mācību un pārbaudes darbu laikā, sociālajos tīklos ziņo kāda mamma. Viņas bērnu skolas līgumā pat esot iekļauts punkts par ceļojumu plānošanu. Ko par to saka citi vecāki?

    Pērn Latvijas Radio raidījums Ģimenes studija šķetināja jautājumu – vai ceļošanas mācību laikā ir pieņemama vai arī bezatbildīgs solis no bērnu vecāku puses? Speciālisti todien noteica – ja vecāki spēj nodrošināt savai atvasei vielas apguvi un laicīgu parādu nokārtošanu, tad skolas var sniegt oficiālu atļauju skolēnam mācības kavēt.      

    «Nav veikti konkrēti pētījumi par jauno ceļošanas tendenci. Ārvalstīs šo ir pamanījuši, ceļošanas tendence mācību laikā pastāv, jo ārpus brīvlaika ceļošanai ir pieejamas lētākas biļetes, to vairāk saista ar ekonomiskiem apsvērumiem. Kavējumi ir pētīti, to sekas ir negatīvas, bet šie rezultāti nav attiecināmi uz ceļojumu kopā ar vecākiem, kur ir kāds plāns, kā tiks galā ar mācību vielu, vecāki ir atbildīgi par bērna mācībām. Jāizvērtē bērna vecums, svarīgi saprast, kas skolā tiek palaists garām,» tā radioraidījumam skaidroja Latvijas Universitātes docente un pētniece Liena Hačatrjana.

    Tomēr kāda māmiņa sociālajos tīklos dalījusies, ka jaunajā mācību gadā skolas pieņēmušas drastiskākus lēmumus attiecībā uz audzēkņiem un viņu vecākiem.

    «Redzot mācību iestādes līgumā punktu «neplānot ceļojumus mācību un pārbaudījumu laikā» un citā mācību iestādē dzirdot par to vecāku sapulcē, saprotu, ka Latvijā tā tiešām ir izplatīta problēma,»

    sacījusi divu bērnu māmiņa. Šie skolas noteikumi raisījuši asas diskusijas citu vecāku starpā.

    Vairums diskusijas dalībnieku min, ka tūrisma aģentūras, aviosabiedrības un viesnīcas naski izmanto skolēnu brīvlaiku, lai paaugstinātu cenas, tādējādi padarot ceļošanu ievērojami dārgāku. Turklāt, vecāki skaidro, ka vasaras mēnešos, kā arī rudens, ziemas un pavasara brīvlaikos ārvalstu tūristu pieplūdums ir ievērojami jūtams, tāpēc ceļojums kļūst nebaudāms – bieži nākas saskarties ar rindām, pārpildītām kafejnīcām, pludmalēm un muzejiem. «Trīs mēneši ir vasarā, tūrisma sezonas pīķis, visur karsti un pārbāzts. Nav diez ko forša pieredze, ja vien ceļojums neaprobežojas ar viesnīcas baseinu.

    Patiesībā, ja ir piepildīts ceļojums, nevis tikai «atpūta», tad es pat teiktu, ka tas ir vērtīgāks par nedēļu skolā,»

    saka kāds tētis. Savukārt kāda cita māmiņa skaidro, ka skolai nevajadzētu būt cietumam. Viņai piekrīt kāds lietotājs vārdā Toms:  «Vienīgais, bet ļoti pamatotais iemesls ir, ja skolotājam tāpēc ir papildus ar bērnu jāstrādā. Ja tā ir – tad piekrītu – pamatoti. Ja bērns (ar vecāku palīdzību) pats apgūst izlaisto mācību vielu, tad, manuprāt, ceļojumi ir ļoti liels pluss bērna attīstībā.»

    Teātra kritiķe un pētniece Zane Radzobe uz samilzušo problēmu raugās skeptiski. «Lasīt sociālo tīklu (bet dzirdēju vieglu gaušanos pat radio) vētras par to, ka vairs nevarēs skolās kavēt vairāk kā trīs dienas ar vecāku zīmi vien (un kad tad braukt atvaļinājumos?) – tas, man liekas, ļoti precīzi parāda, ko sabiedrība domā par izglītību,» sacīja Radzobe. «Bet skolā atsēdēta nedēļa tiešām bērnam neko nedod. Pie tam jaunās kompetences paredz pašvadītu mācīšanos ar maksimālu vecāku iesaisti. Tad nu tāds nedēļas ceļojums bērnam dod 5x vairāk kā skola,» Radzobei oponē kāda māmiņa.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē