• Atklātas vasaras Olimpiskās Parīzē. 8 pārsteidzošākie momenti

    Olimpiskās spēles
    Estere Jansone
    27. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA/Edijs Pālens
    Piektdien lietainos laikapstākļos Parīzē ar svinīgu ceremoniju tika atklātas 2024.gada vasaras olimpiskās spēles. Ieskaties, kuri notikumi bija uzmanības vērti!

    Snoop Dogg nes Olimpisko lāpu

    Šogad lāpas nešanai bija izraudzīts amerikāņu reperis Snoop Dogg, kas lāpu iznesa pa Parīzes piepilsētas Sendenī ielām. Vēlāk lāpu nesa sportisti Rafaels Nadals, Serēna Viljamsa, Karls Lūisans un Nadija Komaneci, kuri pārmaiņus turēja Olipmisko spēļu simbolu. Lāpa tika nogādāta ar kuģīti pa Sēnas upi līdz brīdim, kad sportisti to nogādāja līdz pašai Luvrai. Tur tenisa leģenda Amēlija Mauresmo pārņēma Olimpisko liesmu. Viņa ceremoniāli padeva lāpu citiem franču sportistiem, līdz franču atlēti Tedijs Riners un Marī Žozē Pereka kopīgi ar lāpu aizdedzināja gaisa balona uguns liesmu.

    Klātesošos priecē Lady Gaga

    Uzreiz pēc atklāšanas sākuma videoklipa sekoja krāšņa Lady Gaga uzstāšanās. Popzvaigzne dziedāja Renē Žanmairas dziesmu Mon Truc en Plumes, bet fonā priekšnesumu sniedza dejotāju trupa no cienījamā Mulenrūžas kabarē. Turklāt šī uzstāšanās notika uz kuģīša, kas kursēja pa Sēnas upi. Lai gan šī ir pirmā reize, kad Gāga uzstājas olimpiskajās spēlēs, viņa jau iepriekš ir dziedājusi franču valodā – Edītes Piafas La Vie en Rose – Bredlija Kūpera skaņdarbā A Star is Born.

    Klausītājus saraudina Selīna Diona

    Kad atklāšanas ceremonija tuvojās noslēgumam, Selīna Diona sniedza smeldzīgu un emocionālu atgriešanās priekšnesumu. Kopš 2022. gada kanādiešu dziedātāja atturējās no plaša mēroga pasākumiem, jo sirgst ar retu neiroloģisku slimību. Tomēr Diona sakopoja spēkus un pārsteidza ar  sirdi plošu Edītes Piafas dziesmas Hymne A L’Amour dziedājumu.

    Deja Sēnas upē

    Atklāšana neizpalika bez izsmalcinātiem deju priekšnesumiem, no kuriem lielākā daļa notika visā Sēnas upē uz kursējošiem kuģīšiem. Sākot no iespaidīga Mulenrūžas šova, kur dejotāji bija tērpti rozā krāsas kostīmos, un beidzot ar pārsteidzošu šovu ar simtiem dejotāju strūklakā. Bija arī daži mazāk manāmi priekšnesumi, piemēram, baleta izrāde uz jumta.

    Datorspēles sižeta atveidojums visu acu priekšā

    Ikviens, kurš ir spēlējis videospēļu Assassin’s Creed franšīzi, atpazīs šo neparasto tēlu. Olimpisko lāpu uz laiku pārņēma kāds noslēpumains parkūra sportists, kas izskatījās un darbojās līdzīgi kā galvenais spēles varonis Arno. Viņš veikli pārlēca no viena Parīzes nama jumta uz citu, arī veikli izskrienot pat Luvras muzeja ēkas jumtu. Sportists bija tērpies senlaicīgā apģērbā – apmetnī ar kapuci, kas bija gandrīz identisks 2020. gada spēlei Assassin’s Creed Unity, kur galvenie notikumi norisinās Francijas revolūcijas laikā.

    Franču revolūcijas atveidojums no mūzikla Nožēlojamie

    Saprotams, ka atklāšanas ceremonijā nedrīkstēja laist garām Francijas vēstures sāpīgo nodaļu – Franču revolūciju. To apspēlēja ar krāšņu Viktora Igo libreta Nožēlojamie ainas atveidojumu. Mākslinieki no Théâtre du Chatelet izpildīja Do You Hear the People Sing? priekšnesumu, kam sekoja operdziedātājas Marinas Vioti un smagā metāla grupa Gojira uzstāšanās, kas šokēja skatītājus ar ugunīgu franču revolucionāru dziesmas Ah, ça ira izrādi, kurā sprāgstošu liesmu priekšā apspēlēja Marijas Antuanetes nāvessoda izpildi.

    Franču dzidātāja Aya Nakamura šokē olimpiešus

    Spožu priekšnesumu sniedza franču popmūziķe Aja Nakamura, kas klātesošos priecēja ar dziesmām Pookie, Djadja, kā arī Šarla Aznavūra For Me Formidable un La Bohème. Franču popdīvas skatuve šoreiz bija ikoniskais Pont des Arts — tilts, kas savieno Institut de France ar Luvras muzeju. Viņai līdzās spalvu tērpā uzstājās dejotāju trupa un Francijas Republikas gvardes orķestris.

    Žilbinoši uzmirdz Eifeļa tornis

    Kad sportistu un klātesošo emocijas tika uzjundītas līdz augstākajam punktam, visi ceremonijas gājiena dalībnieki sapulcējās pie Parīzes simbola – Eifeļa torņa, kas rotāts ar olimpiskajiem gredzeniem.  Tā pakājē ar lāpu tika aizdedzināts olimpiskais katls, taču pirms tā iedegšanas, tornī tika sarīkots krāšņs gaismas šovs ar lāzeriem, kas izgaismoja visu pilsētu.  

     

     

    Parīzes spēlēs Latviju pārstāvēs 29 sportisti 14 sporta veidos: 3×3 basketbolā, BMX superkrosā un frīstailā, daiļlēkšanā, jāšanas sportā, kalnu riteņbraukšanā, ložu šaušanā, modernajā pieccīņā, peldēšanā, pludmales volejbolā, svarcelšanā, šosejas riteņbraukšanā, tenisā un vieglatlētikā.

    Latvijas olimpiskās komandas sastāvs Parīzes olimpiskajās spēlēs:

    Zigmārs Raimo, Francis Lācis, Kārlis Lasmanis, Nauris Miezis (visi – 3×3 basketbols), Līna Mūze-Sirmā, Anete Sietiņa, Agate Caune, Gunta Vaičule, Rūta Kate Lasmane, Patriks Gailums, Gatis Čakšs, Valters Kreišs (visi – vieglatlētika), Pāvels Švecovs (modernā pieccīņa), Daniils Bobrovs, Ieva Maļuka (abi – peldēšana), Džeja Patrika (daiļlēkšana), Toms Skujiņš, Anastasija Karbonāri (abi – šosejas riteņbraukšana), Mārtiņš Blūms (kalnu riteņbraukšana), Veronika Monika Stūriška, Kristens Krīgers (abi – BMX superkross), Ernests Zēbolds (BMX frīstails), Tīna Graudiņa, Anastasija Samoilova (abas – pludmales volejbols), Aļona Ostapenko (teniss), Kristaps Neretnieks (jāšanas sports), Agate Rašmane, Lauris Strautmanis (abi – ložu šaušana), Ritvars Suharevs (svarcelšana).

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē