Jūnija pirmajā nedēļā Gāršols viesosies Latvijā, lai kopā ar pašmāju amatalus darītavas komandu iepazītu vietējo mājas jeb lauku alus darīšanas tradīciju, kas līdz šim plašāk nav pētīta. Gāršols savās grāmatās un emuāros dokumentējis Ziemeļeiropas vēsturiskās alus metodes, tostarp Lietuvas un Norvēģijas lauku alus kultūru, un šobrīd viņa uzmanība vērsta arī uz Latviju.
«Tā kā Lārs ir mūsu draugs, mēs ceram ar sabiedrības palīdzību atrast cilvēkus, kuri vēl joprojām savās klētīs, pirtīs vai garāžās vāra alu pēc sentēvu metodēm,» norāda Labieša vadītājs Reinis Pļaviņš.
«Mēs vēlamies palīdzēt šīs zināšanas piefiksēt laiktelpā – sākot no vārīšanas paņēmieniem un rīkiem, līdz pat raugam un rituāliem –, lai arī Latvija parādītos uz Eiropas mājas alus kartes.»
Amatalus darītava aicina atsaukties visus, kuri mājās vēl joprojām darina alu – gan tos, kuri to mācījušies no saviem vecākiem vai vecvecākiem, gan tos, kuri glabā unikālas receptes, mutvārdu stāstus vai īpašas iemaņas.
Ja vari palīdzēt – sazinies ar Labieti soctīklos.