Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam 2025. gadam!
ABONĒT! ABONĒT!
  • Atklāj alus darīšanas noslēpumus – Latvijā viesosies slavenais alus pētnieks Lārss Marius Gāršols

    Alus
    Santa.lv
    Santa.lv
    9. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Alus ir ne tikai dzēriens, bet arī latviešu kultūras stūrakmens – ar dziļām tradīcijām, saknēm un rituāliem, kas glabāti no paaudzes paaudzē. Lai šīs unikālās zināšanas saglabātu nākotnei, pašmāju amatalus darītava uzsāk īpašu iniciatīvu – Latvijas tradicionālā alus dokumentēšanu sadarbībā ar vienu no pasaulē atzītākajiem alus pētniekiem – Lārsu Mariusu Gāršolu (Lars Marius Garshol).

    Jūnija pirmajā nedēļā Gāršols viesosies Latvijā, lai kopā ar pašmāju amatalus darītavas komandu iepazītu vietējo mājas jeb lauku alus darīšanas tradīciju, kas līdz šim plašāk nav pētīta. Gāršols savās grāmatās un emuāros dokumentējis Ziemeļeiropas vēsturiskās alus metodes, tostarp Lietuvas un Norvēģijas lauku alus kultūru, un šobrīd viņa uzmanība vērsta arī uz Latviju.

    «Tā kā Lārs ir mūsu draugs, mēs ceram ar sabiedrības palīdzību atrast cilvēkus, kuri vēl joprojām savās klētīs, pirtīs vai garāžās vāra alu pēc sentēvu metodēm,» norāda Labieša vadītājs Reinis Pļaviņš.

    «Mēs vēlamies palīdzēt šīs zināšanas piefiksēt laiktelpā – sākot no vārīšanas paņēmieniem un rīkiem, līdz pat raugam un rituāliem –, lai arī Latvija parādītos uz Eiropas mājas alus kartes.»

    Amatalus darītava aicina atsaukties visus, kuri mājās vēl joprojām darina alu – gan tos, kuri to mācījušies no saviem vecākiem vai vecvecākiem, gan tos, kuri glabā unikālas receptes, mutvārdu stāstus vai īpašas iemaņas.

    Ja vari palīdzēt – sazinies ar Labieti soctīklos.

    Satura mārketings

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk