• Ārstus satriec jaunākais Alcheimera slimnieks pasaulē. Viņam ir tikai 19 gadu

    Zinātne
    Estere Jansone
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Anthony Fomin/Unsplash
    2023. gadā Ķīnas Atmiņas klīnikā iestājās kāds pacients. Tas bija vien 19 gadus vecs puisis, kuram jau 17 gadu vecumā sāka izdzist atmiņas. Lai arī sākotnēji daudzi neticēja, ka tik jaunam zēnam varētu piemesties kaite, ar kuru sirgst seniori, tomēr, ārstiem par lielu pārsteigumu, jaunietim slimības esamība apstiprinājās.

    Pusaudzis jau 17 gadu vecumā sāka pamanīt, ka viņam, salīdzinot ar vienaudžiem, pamatīgi klibo atmiņa. Viņam piepeši mācības sāka sagādāt grūtības. Zēns vairs nespēja atcerēties notikumus, kas norisinājās iepriekšējā dienā, teju uzreiz aizmirsa grāmatās izlasīto, kā arī regulāri nespēja atrast savas lietas. Kaut arī pusaudži mēdz būt aizmāršīgi, tomēr šajā gadījumā puiša izpausmes kļuva tik absurdas, ka vecāki sāka nopietni satraukties par dēla veselību.

    Vien gadu kopš simptomu sākuma, zēna ilgtermiņa un īstermiņa atmiņa būtiski pasliktinājās.

    Pacienta ilgtermiņa atmiņas rādītājs bija par 82 procentiem zemāks nekā viņa vienaudžiem, savukārt īstermiņa atmiņas rādītājs bija jau par 87 procentiem zemāks, ziņo Science Alert.

    Veicot magnētisko rezonansi, ārsti konstatēja, ka jaunajam puisim straujiem soļiem saraujas hipokamps, smadzeņu daļa, kas atbild par atmiņu. Savukārt cerebrospinālais šķidrums liecināja, ka puisis sirgst ar visai izplatītu demences paveidu.

    Pārsvarā Alheimera slimību, kas ir progresējoša centrālās nervu sistēmas deģeneratīva kaite, diagnosticē pēc 65 gadu vecuma. Taču aptuveni 10% no visiem Alheimera slimības pacientiem ir jaunāki par 65 gadiem. Tikai ļoti retos gadījumos ar šo kaiti sirgst cilvēki, kuri ir jaunāki par 30 gadiem. Jaunākie slimnieki pārsvarā pārnēsā īpašu gēna mutāciju, kuru viņi iegūst no vecākiem vai vecvecākiem, kuri paši slimo ar Alcheimeru.

    Tomēr jaunākajam slimniekam Pekinas Medicīnas universitātes pētnieki nespēja atrast cēloni pēkšņajam atmiņu zudumam.

    Puisim nav neviens radinieks, kam būtu saskare ar atmiņu pazudinošo slimību, kā arī jauneklis bijis pilnībā vesels – viņam nav bijušas galvas traumas, slimības vai infekcijas, kuras varētu izskaidrot slimības rašanos. Ķīnas neirologi šo gadījumu uzskata par mistēriju un norāda, ka šis gadījums ir pierādījums tam, ka Alcheimera slimība ir daudz neprognozējamāka, nekā iepriekš tika uzskatīts. «Jauniešu saslimstības ar Alcheimeru izpēte nu kļuvusi par vienu no sarežģītākajiem nākotnes medicīnas un zinātnes jautājumiem,» norāda pētījuma autori.  

    Pirms 2023. gada pārsteidzošā gadījumā, jaunākais Alcheimera slimnieks bijis 21 gadu vecs, taču šajā gadījumā jaunietis bija mutējošā gēna nēsātājs, tāpēc slimības parādīšanās ārstiem nebija šokējošs atklājums.

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē