• Ārsti ceļ trauksi: mūsdienu vīrieši par vēlu kļūst par tēviem

    Atklājumi
    Estere Jansone
    14. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: lucas Favre/Unsplash
    Kamēr sievietes jau agrīnajos 30 gados sāk satraukties par bioloģiskā pulksteņa laika iztecēšanu, vīri par šo jautājumu lieki nedomā. Pētnieki ievērojuši satraucošu jaunu mūsdienu tendenci – arvien vīrieši izvēlas kļūt par tēviem pēc 50 gadu vecuma.

    Dati rāda, ka pēdējos gados arvien biežāk cilvēki visā pasaulē izvēlas atlikt ģimenes plānus un vispirms parūpēties par stabilitāti dzīvē – sasniegt virsotnes karjerā, iegādāties mājokli, ceļot un iegūt vairākas augstākās izglītības. Tomēr prestižās Stenfordas Universitātes ārsti ceļ trauksmi – jaunā tendence iet roku rokā ar neauglību un iedzimtiem riskiem bērniem. Ārsti norāda, ka arī vīriešiem pastāv bioloģiskais pulkstenis, kura laikā ir vēlams radīt pēcnācējus, ziņo Science Alert.

    Izanalizējot vairāk nekā 40 miljonu jaundzimušo datus, kas ievākti laikā no 2007. līdz 2016. gadam,

    zinātnieki secinājuši, ka bērniem, kas dzimuši tēviem pēc 45 gadu vecuma, ir 14% lielāks risks piedzimt priekšlaicīgi.

    Savukārt virs 50 gadu vecuma šis risks palielinās līdz 28%. Taču jaunākajā pētījumā, kurā apzināti 46 miljonu bērnu dati, ārsti pamanīja, ka no 2011. līdz 2022. gadam veco tēvu skaits ir audzis par vidēji 1,3%. Kopsakarīgi, bija arī pieaudzis to mazuļu skaits, kas piedzimuši ar samazinātu svaru vai priekšlaicīgi, turklāt šajā tendencē mātes vecumam nebija izšķiroša nozīme – arī gados jaunākām māmiņām ir lielāks risks piedzīvot priekšlaicīgas dzemdības, ja bērna tēvs ir krietni vecāks.

    Stenfordas Universitātes ārsti norāda, ka vīriešiem ar gadiem būtiski mazinās spermatozoīdu kvalitāte, parādās lielāks DNS fragmentācijas risks, abnormālu hromosomu daudzums, mutācijas un ģenētiskas izmaiņas. Vecāku vīriešu bērniem ir lielāks autisma, šizofrēnijas, bērnu vēža, iedzimtu kaulu slimību risks.

    Pētnieki norāda, ka pētījumā netika konstatētas atšķirības zīdaiņu dzimumu attiecībā, pamatojoties uz tēva vecumu, izņemot vīriešus virs 70 gadiem – veciem vīriem statistiski esot lielāka tikt pie meitiņām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē