• «Arī vakcinētie bērni iet bojā.» Maza zēna nāve no difterijas nepārliecina antivakserus

    Vakcinācija
    Estere Jansone
    17. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Tadeusz Lakota/Unsplash
    Šī nedēļa sākās ar traģisku vēsti. Pēc nedēļām ilgušām ārstu pūlēm, slimnīcā no difterijas mira četrus gadus vecs zēns. Ārsti ir satriekti – šo slimību var efektīvi regulēt ar vakcīnām, taču vecāku pārliecība mudinājusi atteikties no atvases vakcinēšanas un paļauties uz likteņa varu. Kur aug kājas vakcīnskeptiņu bažām par vakcīnu ietekmi?

    Ārsti vairāk nekā nedēļu cīnījās par mazā pacienta dzīvību. Zēns nebija vakcinēts pret difteriju. Mazajam puisēnam attīstījās smagas komplikācijas – sirds muskuļu iekaisums, nieru darbības traucējumi un smagi cieta citi iekšējie orgāni. Redzētais vecākus nebija pārliecinājis. «Viņi nav gatavi uzsākt vakcināciju. Ģimenē ir vēl viens bērns, viņi nav gatavi viņu vakcinēt. Tas ir absurds, kam šī ģimene tic,» LTV1 raidījumā Panorāma sacīja infektoloģe Inga Ziemele. Arī citiem  vakcīnskeptiķiem notikušais nav licis mainīt domas – dažādos forumos ļaudis turpina izteikt šaubas par zinātnē balstītām bērnu imunizācijas metodēm.

    «Kāpēc uzsvars ir uz vārdu «nevakcinētais»? Vai vakcinēti bērni slimnīcā neiet bojā no dažādām kaitēm, liela daļa no kurām ir vakcīnu komplikācijas? Ja izpētītu, cik daudziem ar vēzi slimojošiem bērniem palaidējmehānisms bija tieši vakcīna biezā slānī, kas rada autoimunitāti un dažādus iekaisuma procesus, un sintētiskais K vitamīns. Cik bērnu mirst no pēkšņās nāves sindroma, kas ir vakcīnu oficiālā blakne?» raksta kāds foruma Vakcīnrealitāte Latvijā dalībnieks.

    «Neticami, ka ar mūsdienu medicīnas tehnoloģijām un medikamentiem nav iespējams ārstēt difteriju.

    Te ir pārākā pretruna. Medicīna ir tik progresīva, spēj piedāvāt efektīvas vakcīnas, bet pamēģiniet tikai nesavakcinēt, jo efektīvu zāļu šai pašai progresīvajai medicīnai nav,» turpina diskusijas dalībnieks.

     

    Vakcīna no zaļajiem pērtiķiem

    Pediatre Dace Zavadska raidījumam Panorāma atklāja, kādi bija ar difteriju slimā zēna vecāku pretargumenti vakcinācijai. «Tur kombinējas dažādas muļķības. Sākot ar to, ka vakcīnas tiek ražotas no zaļajiem pērtiķiem un ka vakcinētie maina infekciju būtību. Diemžēl šos lēmumus pieņem pieaugušie, kuri paši ir vakcinēti un aizsargāti, bet cieš bērni,» sacīja ārste.

    Minētos argumentus var izlasīt «pētījumā», kurš publiskots mājaslapā Vakcīnrealitāte. Tās redaktore ir Kristīne Duņeca.  

    «Izrādās, ka šajā vakcīnā ir zaļo pērtiķu DNS un vēl tādas papildvielas vielas kā 2-fenoksietanols un streptomicīns,»

    par kombinēto vakcīnu, kurā iekļauta difterija, teikts Duņecas aprakstā. Viņas plašajā «izpētē» secināts, ka kombinētā vakcīna var izraisīt virkni dažādu slimību, piemēram, paaugstināt astmas risku, bērni kļūst alerģiskāki, var saslimt ar dažādām autoimūnām slimībām.  

    Duņecas pētījumā «zem lupas» aplūkota arī difterijas vakcīna. «Lielākā daļa cilvēku, kas inficējušies ar difterijas baktērijām, nesaslimst, bet vienkārši ir baktēriju un nesēju rezervuārs. Epidēmiju laikā lielākā daļa bērnu ir nesēji, bet nesaslimst. Lielākā daļa gadījumu notiek ziemā un pavasarī,» raksta vakcīnskeptiķe. «Zviedrijā no piecdesmito gadu beigām līdz 1984. gadam netika reģistrēts neviens difterijas gadījums. 1984. gadā tika novēroti 3 uzliesmojumi (17 gadījumi, 3 nāves gadījumi). Gandrīz visi pacienti bija hroniski alkoholiķi,» teikts ierakstā. No Duņecas tālākā apraksta izriet, ka difterija «nav sevišķi lipīga slimība un ar to pārsvarā slimo trūcīgi cilvēki ar vājiem higiēnas paradumiem.»

     

    Kā ir realitātē?

    Difterija ir joprojām sastopama ļoti lipīga un dzīvībai bīstama infekcijas slimība, ko ierosina difterijas baktērija (Corynebacterium diptheriae). Difterijai raksturīga plēvju veidošanās uz gļotādām (tā saucamā «kakla aizaugšana») un ādas, kā arī toksisks sirds muskuļa, nervu sistēmas, nieru un citu orgānu bojājums un organisma smaga vispārēja saindēšanās. Ja cilvēks savlaicīgi nevēršas pēc medicīniskās palīdzības vai slimības ārstēšana tiek uzsākta pārāk vēlu, difterija rada nopietnas veselības problēmas, invaliditāti, bet smagākos gadījumos var beigties ar nāvi.

    Smagas un arī paliekošas sekas difterija mēdz atstāt uz centrālo nervu sistēmu, nieru un sirds asinsvadu sistēmu. Tiem, kas ir vakcinēti un saskārušies ar infekcijas izraisītāju, atsevišķos gadījumos slimība var sākties, bet tā norit vieglā formā bez komplikācijām.

    Kā norāda BKUS, slimības sākumā visi saslimušie ir infekcijas izplatītāji, un, ja šādā veidā infekcijas izraisītāji satiek nevakcinētus cilvēkus, sekas ir ļoti smagas vai letālas, jo difterijas baktērijas toksīni izplatās visās organisma sistēmās. Visneaizsargātākie un vissmagāk ar bīstamajām infekcijas slimībām dzīves pirmajos mēnešos slimo paši mazākie, tāpēc BKUS aicina visas grūtnieces noteiktajā laikā saņemt kombinēto vakcīnu un pasargāt savu mazuli.

    SPKC uzsver, ka nepietiekama vakcinācijas aptvere rada difterijas uzliesmojuma izcelšanās un infekcijas izplatīšanās risku. Difterijas komplikācijas nopietni apdraud īpaši nevakcinēto pacientu veselību un dzīvību neatkarīgi no to dzimuma, vecuma, ieradumiem un sociālās grupas.

    SPKC atgādina, ka vakcinācija pret difteriju ir valsts apmaksāta ikvienam iedzīvotājam jebkurā vecumā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē