• Aizdomas par kūdīšanu uz pašnāvību. Eitanāzijas kapsulā miris pirmais pacients

    Pašnāvība
    Estere Jansone
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Šīs nedēļas pirmdienā Šveicē īpašā eitanāzijas kapsulā sev dzīvību dzēsa kāda sieviete. Tomēr Šveices likumsargi ir pārliecināti – kāds sievieti kūdījis uz pašnāvību, lai pirmo reizi izmēģinātu eksperimentālu iekārtu.

    Sarco pod jeb sarkofāga kapsula jau kopš pirmās tā prezentācijas plašākai sabiedrībai raisījusi sašutumu visā pasaulē. Solārijam līdzīgā kapsula ir paredzēta cilvēka nonāvēšanai – šo soli pacients var veikt pats, nospiežot vienu pogu, tādējādi atvieglojot mentālo spiedienu, kuru parasti piedzīvo eitanāzijas veicējs – ārsts. Tiesa, pirmais šīs iekārtas izmēģinājums beidzies ar vairāku cilvēku arestiem.

    Šīs nedēļas sākumā pirmo reizi sarkofāga kapsulā sev dzīvību atņēma 65 gadus veca amerikāņu sieviete. Tobrīd uz notikuma vietu atsteidzās policija, taču viņi ieradās par vēlu – sieviete jau bija mirusi. Šveices reģiona Šafhauzenas policija ir arestējusi vairākus cilvēkus par «kūdīšanu uz pašnāvību», līdzdalību un atbalstīšanu.

    Sarkofāga jeb pašnāvības kapsula ir radīta 2017. gadā. To ir radījis austriešu cilvēktiesību aizstāvis, ārsts un eitanāziju entuziasts Filips Nicške.

    Viņš apzināti savu iekārtu veidojis līdzīgu kosmosa kuģim, lai radītu pacientam ilūziju, ka viņš «ceļo uz lielo viņpusi».

    Kapsulai ir caurspīdīgs vāks, tāpēc pacients var izvēlēties beigt savu dzīvi specifiskā vietā, lūkojoties uz kādu sev tīkamu ainavu. Kad pacients ir gatavs beigt savu dzīvi, viņam pašam ir jāpiespiež poga, kas ieslēdz pašnāvības kapsulas procesus.

    Kapsula darbojas uz cilvēka nosmacēšanas principa. Tās iekšpusē tiek ielaista inerta gāze (slāpeklis), kas strauji samazina skābekļa līmeni asinīs, tādējādi novēršot cilvēkam paniku, smakšanas sajūtu un mokas pirms ieslīgšanas bezsamaņā. Cilvēks drīz vien izjūt eiforiskas sajūtas, iemieg un nomirst. 

    Sarkofāga kapsulu asi kritizē daudzi ārsti no visas pasaules, saucot to par «glorificētu gāzes kameru», jo jaunā iekārta glorificējot pašnāvības. Arī pirms sarkofāga pirmā izmēģinājuma, Šafhauzenas kantona vadošais ārsts izdeva aizliegumu ierīci izmantot praksē. Lai arī Šveicē eitanāzija ir atļauta, to procesus rūpīgi uzrauga vairākas iestādes. Sarkofāga kapsula šos regulējumus apiet.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē