• Izlādēšanās nelīdzēs. Zinātnieki atklājuši labāko veidu, kā mazināt dusmas

    Atklājumi
    Estere Jansone
    12. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez 🇨🇦
    Nedienas darbā, saskrāpēta mašīna, bērna skolā pazaudētais telefons vai citas likstas dusmu līmeni patiesi spēj kāpināt līdz pašam augstākajam līmenim. Bet, ko darīt, ja vadzis plīst? Ohaio štata universitātes pētnieki ir atraduši labāko risinājumu.

    Pretēji populārajam mītam, kurš apgalvo, ka dusmas vajag izlādēt – izkliegties, padauzīt boksa maisu vai dusmās pret zemi sasist kādu šķīvi, psihoterapeiti pamanījuši kādu labāku metodi agresijas mazināšanai. «Manuprāt ir laiks apgāzt šo mītu, ka dusmās vajag «nolaist tvaiku»,» teic pētījuma autors Breds Bušmans. «Ārdīšanās varētu šķist kā laba pieeja dusmu mazināšanai, taču tai nav zinātniska pamatojuma, ka tā strādā.»

    Tas gan nenozīmē, ka dusmas vajag apspiest un ignorēt. Visveselīgākais un efektīvākais solis, kā savaldīt emocijas, ir samazināt fizioloģisko uzbudinājumu un neiesaistīties fiziskajās aktivitātes, kas to var atkal paaugstināt.

    Tas nozīmē, ka dusmu uzplūdos nevajadzētu doties skriet krosu vai sist boksa maisu, jo šīs aktivitātes nevis agresiju mazina, bet palielina.

    Psihoterapeiti atklāj, ka pētījumam par iedvesmu kalpojušas «dusmu istabas», kuras ir kļuvušas populāras visā pasaulē. Tajās klientiem ļauts dauzīt traukus, tādējādi atbrīvojot sevi no dusmām. Taču pētnieki vēlējušies noskaidrot, vai tā patiešām cilvēki spēj regulēt agresivitāti.

    Pētījumā, kurā piedalījās 10 189 dažādu vecumu, dzimumu un etnisko grupu dalībnieki, tika noskaidrots, ka visefektīvākā metode dusmu mazināšanai ir dažādas mierīgās aktivitātes – joga, meditācija, elpošanas vingrinājumi, progresīvā muskuļu relaksācija vai vienkārši pagulēšana gultā.

    «Cīņa ar dusmām nav joka lieta. Cilvēki grib no tām tikt vaļā, taču pētījumi liecina, ka ārdīšanās nevis palīdz, bet palielina agresiju,» teic pētījuma līdzautore Sofija Kjarvika.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē