Sieviete, kura palīdz atgūt spēju redzēt. Gada labākā daktere – oftalmoloģe Dace Lietuviete

«Acu operācijas ir kā logu nomaiņa, kad netīru, duļķainu stiklu nomaina pret tīru, dzidru, labi caurskatāmu,» ar šādiem vārdiem oftalmoloģe Dace Lietuviete pirms operācijas mierinot savus nobijušos pacientus. Viņas zināšanas, sirdsgudrību un mieru cilvēki Latvijā novērtējuši, nobalsojot par dakteri kā par labāko Gada ārstu speciālistu 2023.
Gundega Gauja
Gundega Gauja
Foto: Matīss Markovskis

– Acis esot dvēseles spogulis. Vai jums arī ārpus darba vienmēr automātiski gribas ieskatīties cilvēkiem acīs?
– Jā, piemēram, kad braucu autobusā, pamanu gan dažādas brilles, gan arī acu problēmas. Mēģinu arī vērot un saprast, kā dzīvo un adaptējas pavisam neredzīgi cilvēki. Kad biju vēl jauna ārste, man svarīga šķita tikai konkrētā acu slimība, ko ārstēju, tagad daudz domāju arī par to, kā cilvēks ar redzes problēmām vispār eksistē vidē. Tad var labāk saprast, kā tieši palīdzēt. Daļēji ieskatos arī acīs kā dvēseles spogulī, tomēr, ja pie manis atnācis pacients, primāri acīs meklēju to, kāpēc viņš ir te. 

Piezvana tuvinieki un pastāsta, ka šis cilvēks ir miris, bet viņš ir paguvis saredzēt savus mazbērnus un bijis tik laimīgs, tātad bija vērts operēt.

– Nesen saņēmāt Latvijas Ārstu biedrības balvu nominācijā Gada ārsts speciālists 2023, kur par ārstiem savu balsi nodod pacienti. Kā jums šķiet – kāpēc tieši jūs?
– Tas man bija tāds pārsteigums, negaidīju… Es tiešām jau divdesmit gadu daru darbu, kas man ļoti patīk, bet nevarēju iedomāties, ka nobalsos tik daudz cilvēku! Sajūta ir ļoti patīkama. Tā man tāda mūža balva, re kur tepat kabinetā stāv – skaista balva ne tikai emocionāli, bet arī vizuāli. 

– Skatos, ka jums te kabinetā ir dažādas acis – vāze ar aci, glezna, krūze. 
– Jā, acis ir spēcīgs simbols. Piemēram, Grieķijā un Turcijā uz daudziem priekšmetiem attēlota acs – tas ir simbols aizsardzībai.

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē