Rakstnieks Antuāns Sent-Ekziperī un viņa mūža sievietes – kaislīgās un noslēpumainās

Antuāns de Sent-Ekziperī ir Francijas leģenda – pārgalvīgs lidotājs, iedvesmojošs rakstnieks un savdabīga personība. Kurš gan nezina viņa teikto, ka īsti mēs redzam tikai ar sirdi un esam atbildīgi par tiem, kurus pieradinām…
Sandra Eglīte
Sandra Eglīte
Foto: Wikimedia Commons

Antuāns de Sent-Ekziperī nav uzrakstījis daudz grāmatu, taču tās, jo īpaši Mazais princis, aizvien tiek lasītas, pārlasītas un bieži citētas. Kādā grūtā dzīves brīdī viņš uzrakstīja arī lūgšanu, kura sākas ar vārdiem: «Kungs, es nelūdzu brīnumus un vīzijas, es lūdzu spēku ikdienai! Māci man mazo soļu mākslu!» Stāstot par Sent-Ekziperī, atļaušos izmantot šo viņa lūgšanu. 

Dod man dziļu atziņu, ka grūtības, neveiksmes, sakāves un kritieni ir dzīvē pašsaprotamas piedevas, kuras mums ļauj augt un nobriest.

1904. gada 14. martā Sent-Ekziperī ģimene bija norunājusi, ka Žans un viņa sieva Marija ieradīsies pie sievas vecākiem, kur ciemojās viņu bērni ar auklīti. Bet notika negaidītais – bērnu tēvs, kuram bija knapi pāri 40 gadiem, stacijā sabruka – infarkts…

Līgava visus pārsteidz, izvēloties kāzu kleitu no melnām mežģīnēm.

Lai gan Žans izauga aristokrātu ģimenē, tā nebija bagāta un jau pieņēmusi domu, ka arī grāfam jādomā, kā nopelnīt. Vispirms gan viņš kļuva par virsnieku, tomēr pēc tēva lūguma pameta dienestu, lai strādātu viņa apdrošināšanas sabiedrībā. Jauno grāfu aizsūtīja uz Lionas kantori, un tur, ciemojoties pie kādas radinieces, potenciālais precinieks iepazinās ar savu nākamo sievu Mariju. Laulība bija bērniem svētīta – septiņu gadu laikā piedzima pieci bērni. Pirmās pasaulē nāca divas meitas, un tad, 1900. gada 29. jūnijā, visiem par prieku piedzima dēls – titula mantinieks un mūsu stāsta galvenais varonis Antu­āns Marī Žans Batists Rožē de Sent-Ekziperī.

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē