Nika Matvejeva mūža mīla Ilona: Tā bija mīlestība līdz kaulam. Skaista, bet smaga…

Pašai sev par pārsteigumu, par muzejnieci ir kļuvusi daudzu nozīmīgu projektu producente Ilona Matvejeva. Bet daudzi viņu aizvien atceras kā Sindi putnu dārza solisti.
Līga Blaua
Līga Blaua
Foto: Mārcis Gaujenietis

Ar Ilonu tiekos Rakstniecības un mūzikas muzeja šābrīža mājvietā – Muzeju krātuvē, unikālajā, arhitektoniski skaistajā ēkā, kurā glabājas apjomīgākā Latvijas vēstures liecību, mākslas, kino, rakstniecības un mūzikas priekšmetu kolekcija. Jaunākajos laikos tapusī celtne ir skaists v­aibsts Pārdaugavas sejā. «Muzeju krātuvē atrodas ne tikai viss Rakstniecības un mūzikas muzeja krājums, te mitinās arī muzeja personāls,» stāsta Ilona. «Mūsu muzejs ir bijis tāds, negribu teikt – klejotājs, bet viņam visu laiku ir mainījušās mājas. Muzejs ir mitinājies dažādās ēkās, un mēs līdz tā simtgadei, ko svinēsim nākamgad, plānojam izveidot ceļvedi par visām ēkām Rīgā, kurās simt gadu laikā muzejs pabijis. Pēdējās tā ceļojuma vietas, kad saistībā ar Rīgas pils renovāciju muzejs no turienes tika izlikts, vienu laiku bija turpat Pils laukumā 2. Ar to namu saistījās lielas ieceres, jo muzejs domāja, ka būs tur uz palikšanu. Izveidoja jau šai ēkai piemērotu ekspozīciju, bet ēka diemžēl tika zaudēta.

Niks mani uzlūdza uz deju, un tā mums sanāca valsis mūža garumā…

Pēc tam muzejs ar visu krājumu pārcēlās uz Tērbatas ielu pie Vidzemes tirgus, kādreizējo konservu fabriku, līdz 2020. gadā atvēra Muzeju krātuvi un mēs pārnācām te – uz kārtējo pagaidu mājvietu. Bet nu ilgais ceļš uz mājām beidzot būs noslēdzies.

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē