Kur un ko ēd Latvijas spožākais šefpavārs Maksims Cekots. 10 smalkas atzīšanās
Latviskojot slaveno latīņu teicienu Per aspera ad astra, ērkšķus virsrakstā negribējās likt, jo šefpavāram Maksimam Cekotam, kas savā dzīvē strādājis gana daudz, ērkšķu pieminēšana nepiestāv. «Esmu uzaudzis strādnieku ģimenē un vienmēr uzskatījis, ka no gaisa nekas nekritīs – ja gribi kaut ko sasniegt un nopelnīt, vienkārši jāstrādā un jāiet uz mērķi!»
Foto: Natalja Golubova
Vizītkarte
- Vieta: Max Cekot Kitchen
- Koncepts: mūsdienīgs restorāns ar atvērtā tipa virtuvi, kur viesi var vērot pavāru darbošanos. Šeit nav klasiskas ēdienkartes, bet ir iespēja izbaudīt izsmalcinātu sezonālu tā dēvēto tasting menu (degustācijas ēdienkarte – angļu val.) 10 kārtās, kā arī paklausīties pavāru stāstos par izvēlēto ēdienu sastāvdaļām un to izcelsmi.
- Šefpavārs: Maksims Cekots, pieredze pavāra darbā 27 gadi. Patiesi lepojas ar savu komandu, kurā darbojas 19 cilvēki, tostarp Maksima sieva Natalja Golubova, kas ir fotogrāfe un arī restorāna mārketinga vadītāja.
- Šefa lepnums: pērn novembrī restorānam piešķirta viena Michelin kvalitātes zvaigzne, kas Latvijā notika pirmo reizi. «Gribam dabūt arī otru un trešo zvaigzni, strādāsim un dosimies tām pretim,» apņēmīgi saka Maksims.
1. Bērnības mīļākais ēdiens? Un tagadējais?
Bērnībā man ļoti garšoja pankūkas, jau sešu gadu vecumā zināju un pratu tās pagatavot pats. Mazas, biezas pankūciņas no mīklas ar rjaženku, olu un miltiem. Pankūkas ēdu ar ātri savārītām ogām, tādu kā kompotu. Vēl atceros, ka mājās vienmēr bija fermentēti dārzeņi.