«Esmu griezts, durts, zāģēts.» Latvijas karoga nesēja olimpieša Raimonda Bergmaņa stāsts

Parīzē nupat atklātas 33. vasaras olimpiskās spēles. Latvija pēc piecdesmit okupācijas gadiem olimpiskajā kustībā atgriezās 1992. gadā, kad 25. vasaras olimpiskās spēles notika Barselonā. To atklāšanas ceremonijā zem Latvijas karoga, kuru nesa svarcēlājs Raimonds Bergmanis, soļoja 34 mūsu sportisti.
Līga Blaua
Līga Blaua
Foto: Matīss Markovskis

Zem Latvijas karoga

Raimonda Bergmaņa atmiņās tas ierakstīts uz mūžu: «Tās ir emocijas, kas nedzēšas. Vēsturisks notikums Latvijai un man personīgi. Otrās sacensības ārpus valsts pēc dzelzs priekškara krišanas. Pirmās bija Eiropas čempionāts, kurā kvalificējos olimpiskajām spēlēm, un tad šis pasaules līmeņa notikums. Vispirms Latvijas karoga pacelšana oficiālā ceremonijā olimpiskajā ciematā pirms spēlēm, kad pacēla visu dalībvalstu karogus.

Sportisti tiek saukti par ekskursantiem, pārmesta veltīga naudas tērēšana.

Bijām kopā ar lietuviešiem un igauņiem. Visas trīs Baltijas valstis uz Barselonu lidojām kopā. Olimpiskās spēles atklāja 25. jūlijā, kas ir mana dzimšanas diena, un tā bija lielākā dāvana mūžā, ko esmu saņēmis, – dzimšanas dienā nest savas valsts karogu pasaules līmeņa notikumā. Emocijas, kas tajā brīdī valdīja, nav aprakstāmas. Kad mūsu valsti pieteica, bija milzīgas ovācijas. Grūti apjaušams – kad ar karogu ieej stadionā, milzīgā uzmanība, kas mums pievērsta…

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē