
Atklāta saruna ar Mārtiņu Sirmo: Dzīvē neskaitāmas reizes esmu izdedzis
Pavārs un restorators Mārtiņš Sirmais. Viņš ēdienu padarījis par stāstu, bet dzīvi – par radošu ceļojumu. Kad ziemā pirms daudziem gadiem viņam lūdzu ieteikt ēdienu, kas prātā modinātu pavasari, viņš nevilcinoties atbildēja: «Pārkaisi salātiem sniegpulkstenītes!» Tāda, indīgi ironiska, joprojām ir viņa poētika – jātulko kā metafora.
Foto: Andrejs Nikiforovs. Stils: Laila Trilopa
Uz sarunu Mārtiņš atnāk sarauktu pieri, noguris: viņa apsaimniekotajos restorānos bijusi sapulču diena – visi lielie lēmumi, problēmsituācijas, nedēļas atskaites. Apsēžas dīvānā iepretim skatam pa logu, strauji izdzer kafiju un šarmanti atplaukst.
– No kurienes tevī tā indīgā poētika?
– Dzīve tāda: ja pavēro, kā iekārtota pasaule, var pārņemt riebums te atrasties. Tikai fantāzijā pasaule ir ideāla. Taču, ja mīli dzīvi, rodas nihilisms, ironija, asums. Dažus tas aizskar, dažus uzjautrina. Man skatpunkts no melnā humora pozīcijas atvieglo dzīvi, citādi var sajukt prātā no tā, kas apkārt.
– Jaunajā TV raidījumā Dr. Sirmais, kas trešdienu vakaros iedvesmo gatavot gardāk un gudrāk, tu gatavo ēdienu, uzcirties uzvalkā.
– Uzvalks ir, lai izskatītos pēc pieaugušā. (Nosmaida.) Man tikko palika četrdesmit četri gadi.
Bet zinu, kas tiešām ir ciešanas, – esmu mazgājis traukus restorānā.
Raidījuma formāts gaužām vienkāršs: sabiedrībā zināma cilvēka ģimene vairākas dienas filmē iecienītās maltītes, bet es nosaku viņu uztura paradumu diagnozi un šo versiju uzlaboju.
– Tev tam visam pietiek laika? Jāapčubina taču arī trīs restorāni.
– Nav tik traki, viss saplānots: kokteiļu kartes, jaunu ēdienu degustācijas. Normāls skrējiens, lai neatpaliktu no dzīves.
– Kāds īsti tajā visā ir tavs amats?
– Man nav amata, varētu nedarīt neko, taču patīk būt pavāram. Bet man ir zināmas visas pozīcijas, varu arī traukus un grīdas mazgāt.