Bīstami! Bērnus pavedina arī internetā. Kas jāņem vērā vecākiem

Pajautā savam bērnam, vai viņš internetā ir saņēmis kādu dīvainu ziņu, piedāvājumu vai aicinājumu. Iespējams, būsi pārsteigta par apstiprinošu atbildi. Pat vēl trakāk. Varbūt vakar tava mazā meita vai dēls kādam svešiniekam jau aizsūtīja savu kailfoto?
Lolita Lūse
Lolita Lūse
Foto: Shutterstock

Konsultē MAIJA KATKOVSKA,
Latvijas Drošāka interneta centra vadītāja

Shēma, kā varmākas tiek pie bērnu kailfoto, ir diezgan vienkārša. Vispirms viņi bērnu uzrunā sociālajos tīklos, spēļu platformās utt.

«Es redzu šīs fotogrāfijas – apmēram puse ir bērnu pašu radītas. Viņi fotografē vai filmē sevi mājās – istabā, vannasistabā,» stāsta Maija Katkovska, Latvijas Drošāka interneta centra vadītāja. Viņai regulāri nākas caurskatīt bildes, kuras labāk būtu neredzēt. 

Divas lielas Krievijas fotogrāfiju apmaiņas vietnes savu saturu bija izvietojušas uz serveriem Latvijā, jo te ir ļoti ātrs internets. Kāds lietotājs savās mapītēs glabāja bērnu seksuālās izmantošanas un pavedināšanas saturu – bērnu kailfoto. Par to, ka uz Latvijas interneta serveriem atrodas pretlikumīgs saturs, Latvijas Drošāka interneta centrs uzzināja savā ziņojumu līnijā, kur var ziņot par dažādiem pārkāpumiem internetā, īpašu uzmanību pievēršot bērnu seksuālās izmantošanas un pavedināšanas materiāliem. Šādas ziņojumu līnijas ir 50 pasaules valstīs, un tās savā starpā nemitīgi sadarbojas. Tiklīdz kāds tumšajos pedofilu forumos vai vietnēs ierauga bērnu kailfoto, bērnu seksuālu izmantošanu vai filmēšanu, tūliņ par to ziņo valstij, uz kuras serveriem saturs atrodas. 

«Pagājušajā gadā ziņojumu apjoms bija milzīgs,» atceras Maija Katkovska. «Sadarbībā ar Valsts policiju un internetpakalpojumu sniedzējiem pāris dienu laikā saturs tika bloķēts un izdzēsts.

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē