Skābējumu un sālījumu burvji Rankevici: Darbs ir skaisti, bet nedrīkst kļūt par vergu
Viņi nedēļā saskābē četras tonnas kāpostu. Un marinē – gan biešu, gan jāņogu sulā, ar ķiploku un kariju. Un vēl ir ievārījumi, mērces, sulas…
Foto: Ieva Andersone
Vizītkarte
• Zemnieku saimniecība Vārpas.
• Saimnieki Baiba un Zigmārs Rankevici.
• Zaļi domājoša ģimene, kas Zemgalē saimnieko jau vairākās paaudzēs. Viņu saimniecībā rit pilns cikls – no sēklas līdz dārzeņu un ogu pārstrādei.
• Cik vecs ir uzņēmums: 15 gadu.
• Izmērs: 17 ha plus 2000 m2 segtās platības.
• Pirmie pārdotie konservi: lečo.
• Produkti: zaļumi pavasarī, dārzeņi vasarā un rudenī, konservi, sālījumi, skābējumi, dārzeņu mērces, ievārījumi un sulas visu gadu.
• Izaugsme: 15 gados no mazas dzīvokļa virtuvītes līdz ceham, no lečo burciņas līdz 20 dažādiem produktiem, no viena cilvēka pie katla līdz 6 palīdzēm cehā, no vienas tirdzniecības vietas līdz sešām.
• Pārliecība: Galvenais ir kvalitāte un garša. Visi produkti jāgatavo kā savai ģimenei.
• Moto: Darīt pārliecinoši, gardi un kvalitatīvi.
Zemnieku saimniecībā Vārpas viesojamies kāpostu skābēšanas dienā, šis produkts ir ļoti pieprasīts pircēju vidū, jo nedēļā tiek saskābētas aptuveni četras tonnas. Saimnieks Zigmārs atvedis ceha meitenēm burkānus – tādus varen brangus, «lai mazāk jāmizo».
Baibas tēvs, žēlodams meitu, rāja znotu, ka visa jaunība būs pazaudēta laukos.
Saimniece Baiba dod mums degustēt dažādus marinētus kāpostus – gan biešu, gan jāņogu sulā, gan pikantus ar ķiploku un kariju. Kāposti tiek ēvelēti milzu bļodās, tādās, kur mēdz vannot pat bērnus.