Kartupeļa līdziniece batāte. Audzēšanās knifos dalās Gunta Būmane
Batātes jeb saldos kartupeļus, kuru dabiskais izplatības areāls ir Amerikas tropi, var nopirkt lielveikalos. Bet, izrādās, tikpat labi tās var izaudzēt arī pašu dārzā!
Foto: Gvido Kajons
Pieredzē dalās:
Gunta Būmane,
batāšu audzētāja Valmiermuižā.
Batātes iesaka gremošanas veicināšanai, cukura līmeņa regulēšanai asinīs un holesterīna samazināšanai.
Kad Gunta pirms septiņiem gadiem sāka audzēt batātes, tās pat nebija ēdusi. Pēc profesijas būdama pavāre, viņa internetā meklēja receptes kūkām un cepumiem, taču uzmanību piesaistīja kāds sižets par batāšu audzēšanu Ukrainā, un, tā kā ģimenē visi ir kāri uz dārzeņiem, Gunta nolēma pamēģināt.
Viņa savā nelielajā dārzā batātēm atvēlējusi divas dobes – katru 7,5 metru garumā. Kopējais abu dobju platums ir 3 metri.Vīrs jokojot, ka drīz parastajiem kartupeļiem vairs nebūšot vietas. Dobēs aug 80 stādu, no kuriem ievāc ap 60 kilogramu lielu ražu. Batātes var saglabāt līdz pat pavasarim, bet parasti tās tiek apēstas jau ziemā. No viena stāda izaug apmēram 12–16 bumbuļu – līdzīgi kā kartupelim. Prāvākā batāte ir svērusi vairāk nekā puskilogramu.