Ar receptēm dalās Kartupeļu dīleris Mārcis Pakalns
Ar šādu nosaukumu @potatodealer.lv MĀRCIS PAKALNS atrodams Instagram platformā, kur piedāvā receptes no kartupeļiem, kas izaudzēti Ziemeļvidzemē, pašu saimniecībā Piekalnes. Saimniecība darbojas jau 25 gadus – audzē graudus, kartupeļus pārstrādei un sēklas kartupeļus, bet šogad Mārcis uzsācis arī pārtikas kartupeļu mazumtirdzniecību, izvadājot gardos bumbuļus rīdziniekiem.
Foto: Ieva Andersone
Kad kartupeļus sagriež plānās šķēlītēs vai sarīvē, tie jānoskalo trīs reizes ļoti aukstā ūdenī – tad aizskalojas prom ciete un cepot kartupeļi sanāk kraukšķīgāki.
Sēklas kartupeļi izauga labi
Jau 17. gadsimta sākumā kartupeļu krūmi rotāja Vācijas un Austrijas parkus un dārzus, un, kad hercogs Jēkabs 1673. gadā kartupeļus atveda uz Latviju, arī šeit iesākumā ļaudis uz kartupeļiem skatījās kā uz krāšņumaugu. Nu tie laiki jau sen aiz kalniem, un, šķiet, nav uz pasaules cilvēka, kurš nebūtu pagaršojis kartupeļus!
Zemnieku saimniecībā Piekalnes Vijciema pagastā pie Igaunijas robežas smilšainā, kartupeļiem labvēlīgā augsnē arī pagājušajā gadā izauga tīri laba raža, neskatoties uz to, ka kopumā kartupeļiem Latvijā nebūt nebija tas labākais gads. «Jā, laikapstākļi nebija pateicīgākie – auksts pavasaris, karsta vasara, tad sausums, tad plūdi… Daudziem zemniekiem bija nopietna cīņa arī ar Kolorādo vabolēm. Mums nebija tik traki, jo lielā tīrumā vaboles tik labi nespēj attīstīties. Bet rezultātā pārtikas kartupeļiem cena ir apmēram divreiz augstāka nekā pērn – ja pagājušajā gadā bija 30 centi kilogramā, nu jau ir 60 centi. Raža arī atšķīrās, kā kurai šķirnei, bet mums jau galvenais lielums ir 33–55 mm, sēklai nepieciešamie kartupelīši – tie izauga tīri labi,» stāsta Mārcis.