«Zutiņu» saimniece atklāj visgaršīgāko un veselīgāko tomātu audzēšanas noslēpumus

«Ja tomāti pie mums būtu ievesti tūkstoš gadu agrāk, visticamāk, latviešu pasakās un teikās līdzās Zemes mātei un Meža mātei lepni stāvētu arī Tomātu māte,» smaidot saka Zutiņu saimniece Rūta Beirote. un laikam jau viņai ir taisnība, jo latvieši patiešām tomātus mīl un lolo kā reti kurus augus!
Ilze Klapere
Foto: Jānis Kairis un no zemnieku saimniecības Zutiņi arhīva

Konsultē

Rūta Beirote,
z/s Zutiņi saimniece

 

 

Šķirņu tomātus vai hibrīdus?

Zutiņu saimniecībā aug gan šķirņu tomāti, no kuriem veidojas pašiem sava tomātu kolekcija, gan arī hibrīdi, un šādi Rūta rekomendē komplektēt savu siltumnīcu arī mazdārziņu īpašniekiem: «Diemžēl sabiedrībā ir paklīdis mīts, ka hibrīdi ir kaut kādi ģenētiski modificēti augi, bet tā tas nebūt nav! Tikpat nepatiesi ir apgalvojumi, ka hibrīdi esot ar cietu mizu, skābi un negaršīgi. Tiesa, pirms desmitiem gadu, iespējams, tā arī varēja teikt, jo tomātu hibrīdi tika veidoti galvenokārt tādēļ, lai uzlabotu ražību un transportēšanas īpašības, turklāt mums bija pieejamas vien pāris hibrīdās šķirnes. Mūsdienās hibrīdās šķirnes tiek veidotas, lai izceltu arī lieliskās garšas īpašības un augļu struktūru, šķirņu klāsts ir ļoti, ļoti plašs! Un no pieredzes varu teikt, ka, piedāvājot hibrīdo šķirņu augļus nezinātājam, viņš tos ēd un slavē tāpat kā parasto šķirņu tomātus.»

Kāpēc audzēt hibrīdās šķirnes? Jo tās ir daudz stabilākas, labāk pārcieš karstumu un citus stresa apstākļus, dod ražu arī tādās situācijās, kad šķirņu tomāti neapputeksnējas vai ražo maz.

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē