Viņš uzdāvināja mīļotajai meitenei jumtu. Gleznotāju mājas romantiskā atdzimšana

Lielmiķelēni, jau otrā māja šajā pašā vietā, atrodas ainaviskā apvidū aptuveni pusceļā starp Cesvaini un Liezēri. Nav nekāds brīnums, ka šo vietu, tolaik vēl pamestu un krietni nolaistu, acumirklī iemīļoja Austras Celmiņas-Ķeirānes vecāki – gleznotāji Edvards Grūbe un Inta Celmiņa.
Egita Galiņa
Foto: Ieva Andersone

Mājas dosjē

  • Lielmiķelēni atrodas ainaviskā apvidū – Madonas novada Liezēres pagastā.
  • Tur saimnieko namdaris un galdnieks Didzis Ķeirāns un tekstilmāksliniece, Latvijas Universitātes pasniedzēja Austra Celmiņa-Ķeirāne ar dēliem Arturu un Aleksi. Arturs nupat absolvējis augstskolu, savukārt Aleksis tehnikumā apgūst pavāra profesiju.
  • Lielmiķelēnus, tolaik vēl nolaistu īpašumu, 1977. gadā nopirka Austras vecāki – gleznotāji Edvards Grūbe un Inta Celmiņa.
  • Piemājas zeme ar nelielu gabaliņu meža, pļavām un plašu dīķi aizņem 3 hektārus. Savukārt 1936. gadā celtās dzīvojamās mājas platība ir 125 m2.
  • Gruntīgā laukakmeņu ēkā, kādreizējā kūtī (1886), saimniekam iekārtota galdniecības darbnīca, turpretī senā guļbaļķu klētiņa saglabāta kā privāts muzejs-darbnīca, kurā savulaik strādājuši abi gleznotāji.

 

Mākslinieku vasaras darbnīca

«Mani vecāki šo māju nopirka septiņdesmito gadu beigās. Viņi gribēja, lai bērni vasaras pavada laukos, nevis Rīgā, un tā mēs ar brāli pa vasarām šeit esam arī uzauguši,» iesāk Austra.

Mums te nav bijuši tādi lieli remonti, kad kaut ko ātri paveic. Viss ir tā pamazītēm.

Lielmiķelēnos viņi nevadīja vien laiskas vasaras, vecāki te patiešām strādāja – gleznoja! Tāpēc arī māja ir pilna ar gleznām, un bezgala šarmantā guļbaļķu klētiņa ar māla dakstiņu jumtu, kas astoņdesmito gadu vidū pārvesta no citas, pamestas un jau brūkošas saimniecības blakus pagastā, arvien saglabāta kā savdabīga darbnīca-muzejs, kurā abi mākslinieki kādreiz darbojušies. «Edvards ir miris, bet mamma vēl glezno. Vairs ne šeit, viņa tagad strādā Rīgā. Bet vēl pirms kādiem desmit gadiem viņi šeit gleznoja,» paskaidro Austra.

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē