Skuteļu ģimenes sniegbaltā māja Latgalē. Pašu rokām atjaunots un izlolots senču īpašums

Latgaliešu viesmīlība un atvērtība nav nekāds mīts – to novērtējam vienīgajās Striķu mājās Latvijā, kur simtgadīgā senču īpašumā saimnieko kuplā un sociāli aktīvā Skuteļu ģimene.
Egita Galiņa
Foto: Ieva Andersone

Mājas dosjē

  • Striķu mājas atrodas sešu kilometru attālumā no Preiļiem – Preiļu pagasta Korsikovā.
  • Simtgadīgajā dzimtas īpašumā saimnieko Skuteļu ģimene – Antra ar vīru Māri un četriem bērniem – Marianu (13), Helēnu (6), Sebastianu (5) un Eiženu (1). Antra ir Jēkabpils novada Kultūras pārvaldes direktore, taču šobrīd atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, savukārt Māris ir paliatīvās aprūpes speciālists un ģimenes ārsts Preiļos.
  • Īpašums aizņem 11 hektārus zemes. Tajā ir vēsturiskā dzīvojamā māja un saimniecības ēkas, kā arī plašs dīķis, sens ābeļdārzs, pļavas un meži.

 

Ja Latgale iemājojusi sirdī, acīmredzot tas ir pa īstam – līdz kaulam. Dodies, kur gribi, vienmēr sauc atpakaļ. Tāds ir arī Māra un Antras – vidusskolas saldā pārīša, kas kopā devās studēt uz galvaspilsētu, – stāsts. 

Ilgu laiku te neviens nedzīvoja. Vecmammas māsa un brālis bija pēdējie.

«Gan es, gan vīrs studējām un strādājām Rīgā. Taču vakarā, beidzot darbu vai studijas, nevienu brīdi nebija sajūta, ka eju uz mājām. Vienmēr gāju uz dzīvokli. Sākumā uz kojām, pēc tam dzīvokli, bet ne uz mājām… Un tad pienāca nedēļas nogales, kad beidzot braucu uz mājām – Latgali,» iesāk Antra.

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē