Paaudzēs mantots dārgums Saldus pusē: māja ar māla sienām, koka grīdām un vāciešu pēdām

«Ai, man ir tik daudz, ko rādīt un stāstīt, ka es nevaru vien izvēlēties!» mūsu ciemošanās reizē vairākkārt saka saimniece Airisa. Un kā nu ne! _, viena kārtīga kurzemnieku viensēta, ir Asbergu dzimtas īpašums jau paaudžu paaudzēs, un te savs stāsts atrodas katrai, pat vismazākajai lietai.
Egita Galiņa
Foto: Ieva Andersone

Mājas dosjē

  • Lauku Mickas atrodas Saldus novada Zirņu pagastā. 
  • Saimnieki – Asbergu ģimene. Airisa ir uzņēmējdarbības konsultante, savukārt Matiass – IT speciālists. Viņu pulkā arī trīs bērni – Luīze (24), Anna (16) un Aleksis (12) – un peļu ķērājs, raibais runcis Links.
  • Dzīvojamā māja – Airisas ģimenes īpašums jau daudzās paaudzēs – ir vismaz simtgadniece un aizņem vairāk nekā 200 m2.
  • Īpašuma kopējā platība – aptuveni 115 ha, no kuriem vienu daļu aizņem mežs, bet otru – lauksaimniecības zeme, kas tiek iznomāta.
  • Airisas ikdiena jau trīsdesmit gadu aizrit Zviedrijā, taču pēdējos gados vienlīdz daudz laika viņa pavada arī Latvijā.
  • Facebook – @Lauku Mickas

 

Saimniece lēš, ka viņas ģimenes saimniekošanas pirmsākumi šeit atrodami vismaz kopš 19. gadsimta vidus, un svaigi atjaunotā dzīvojamā māja ir jau otrā saimniekmāja šai vietā. «Te kādreiz bija vēl vecā Micku māja, kuras vairs nav. Tad, kad tika uzbūvēta jaunā māja, veco nojauca,» saka Airisa, kuras skaistajam un skanīgajam vārdam mamma, jau esot dzemdību namā, iedvesmojusies kāda žurnāla rakstā par īru izcelsmes rakstnieci un filozofi Airisu Mērdoku.

Senās kurzemnieku sētas unikalitāte

Atgriežoties pie saimniecības, no tās pirmsākumiem arvien saglabājusies sena un neliela klētiņa (kādreiz gan tā stiepusies krietni vien garāka) – saimnieces vismīļākā ēka visā lauku sētā.

Šī ir sēta, kur saglabājies tik daudz visādu vecu ēku un kur apkārt vēl ir zeme un mežs. Daudz tādu nav, un gribas saglabāt.

Ne velti, ciemojoties Lauku Mickās, esam klātesoši brīdī, kad tur jau cītīgi darbojas sava amata meistars un atjauno ēkas gruntīgos laukakmeņu pamatus. Un tur tie iestiepjas vairāk nekā viena metra dziļumā! «Man šausmīgi patīk. Tā, man liekas, ir visvecākā ēka. Droši vien būvēta vienlaikus ar to pirmo Micku māju,» spriež namamāte.

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē