Kā latviete Ilze saimnieko Nīderlandes laukos. Kazu kūti pārvērš par omulīgu māju

Latviete Ilze un nīderlandietis Barts ne tikai palīdz saimniekošanā Barta ģimenei Gelderlandes provincē Nīderlandē, bet arī saviem spēkiem pārbūvējuši bijušo kazu kūti un siena šķūni par savu mājokli!
Ilze Ozola
Foto: no personiskā arhīva

Ģimenes dosjē

  • Ģimene – latviete Ilze Ozola un nīderlandietis Barts Stels. Ilze darbojas ar jauniešiem un ir neformālās izglītības pasākumu organizatore. Barts ir zinātnieks un pētnieks nanotriboloģijā un atomspēka mikroskopijā. Viņiem pirms gada pievienojās arī baltā Šveices aitusuņa sugas kucīte Kursa.
  • Ilzes un Barta ikdiena paiet Den Ouden Dam saimniecībā Kesterenā – mazā ciematā 90 km attālumā no Amsterdamas. Den Ouden Dam mājas atradušās šeit jau 19. gadsimta sākumā.
  • Abi dzīvo vienā saimniecībā ar Barta vecākiem Pēru un Ini, kā arī Barta māsas Noras ģimeni – kopā astoņi cilvēki trijās mājsaimniecībās vienā adresē.
  • Ilze un Barts 2018. gada pavasarī uzsāka veca siena šķūņa un kazu kūts pārbūvi par divstāvu dzīvojamo māju, ko paši mīļi dēvē par Elfu māju, jo ēka ar savu neparasto jumtu, pieciem stūriem un tā pīlāriem atgādina māju no pasaku grāmatām.
  • Turpat blakus atrodas arī Den Ouden Dam kempings ar senu ķiršu dārzu (Instagram @denoudendam, mājaslapa), ko šobrīd vada Barta māsas vīrs Eriks, kurš šo biznesu pirms pāris gadiem pārņēma no Barta vecākiem.

 

Pirms es iepazinos ar Bartu, Nīderlandē nekad nebiju bijusi. Protams, kā jau daudziem, arī man šī valsts pārsvarā saistījās ar galvaspilsētu Amsterdamu, tulpju laukiem, dzirnavām un daudzajiem kanāliem. Nebiju aizdomājusies, ka Nīderlandē ir arī lauki, kā tie varētu izskatīties, lai gan vairāk nekā puse Nīderlandes zemes izmantota tieši lauksaimniecībā.

Māja ar pieciem stūriem ir bezgala nepraktiska, tomēr tieši plašums un atvērtais plānojums padara to īpašu.

Kad iepazinos ar Bartu un pirmo reizi viņu apciemoju Nīderlandē 2012. gada vasarā, man nebija ne mazākās nojausmas, ka pēc gadiem arī mēs šeit varētu dzīvot. 

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē