Kā jauna ģimene ievācās Budenbrokas muižā: Viss ir darīts pašu rokām un pa vienkāršo

Septembrī aprit trīs gadi, kopš Budenbrokas muižas Kungu mājā dzīvo Treimaņu ģimene. Pagaidām viņi apdzīvo tikai trešo daļu no iespaidīgās sarkanās ķieģeļu ēkas, kuras kopējā platība ir ap 1000 kvadrātmetriem, un, kā paši smejas, viņiem te darba pietiktu vēl trim mūžiem.
Aiva Alksne
Foto: Matīss Markovskis

Mājas dosjē

  • Sarkano ķieģeļu divstāvu garenbūve ir kādreizējās Budenbrokas muižas kungu māja, kas celta 19. gs. pirmajā pusē. Tās garenfasādi vizuāli bagātina veranda, bet divslīpju jumtu – mezonīns. Muižas godības laikos te bijis iekopts parks ar dīķiem, par kuru kā liecība saglabājušies trīs vareni valriekstkoki un iespaidīga liepu aleja. Muižas ansambli senāk veidoja arī akmens mūra saimniecības ēkas – staļļi un klēts.
  • Pēdējam Budenbrokam, Frīdriham Reinholdam (1759–1827), muiža piederēja līdz 1827. gadam. Savukārt beidzamais tās īpašnieks bija Kurts Augusts fon Mellins (1883–1946). 
  • Tagad te saimnieko Ieva un Toms, un viņu bērni – meita Paula (4) un dēls Augusts (5 mēneši). Vēl te mīt kaķis Minnijs, kurš pats šurp atradis ceļu, un haskijs Simbis, pirms pieciem gadiem paņemts no patversmes. Toms ir Valmieras tūrisma pārvaldes vadītājs, Ieva darbojas Latvijas investīciju un attīstības aģentūras Valmieras pārstāvniecībā, bet šobrīd ir bērnu kopšanas atvaļinājumā.
  • Muiža atrodas Dikļos.

 

Arī Ieva ir dzimusi un augusi Dikļos, bet muižā savulaik dzīvoja viņas vecmāmiņa. «Viņa te nodzīvoja vairāk nekā 50 gadu – līdz brīdim, kad sašķobījās veselība un vajadzēja pārcelties pie maniem vecākiem Dikļos. Tā šī vieta no 2014. gada stāvēja tukša.

Mums nav pat kredītu, kas būtu ņemti speciāli mājai.

Trīs gadus vēlāk iepazinos ar Tomu un jau pēc pāris mēnešiem teicu – ja mums nākotnē gribēsies ko savu, šāda iespēja būs. Protams, bija milzīgs satraukums, ko viņš teiks, jo muižā izskatījās ne pārāk omulīgi.

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē