Daces Rukšānes-Ščipčinskas māja pie meža – starp grāmatām, putniem un bebriem

Dienā, kad ciemojamies pie rakstnieces Daces Rukšānes-Ščipčinskas viņas lauku mājās, netālu plosās vētra. Arī virs mājām vējš centīgi šūpo varenos kokus, un garā zāle apkārtnes pļavās tā pielijusi, ka todien tās vērojam tikai pa logu un apsolītā ekskursija paliek citai reizei.
Zane Blanka
Foto: Matīss Markovskis

Dabas klātbūtne šīs mājas stāstā ir ļoti nozīmīga un ne tikai tāpēc, ka tā atrodas mežu un pļavu ielenkumā, bet arī tāpēc, ka tās saimniece – rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska – dzīvo dabai tuvu dzīvi. Visi mūsu sarunas pavedieni agri vai vēlu aizved uz jūru, mežu vai pļavu. 

Manā dzīvē nav rūpju ne par dārzu, ne mājas augiem.

Šo lauku īpašumu, kurš atrodas krustpunktā starp Cēsīm, Valmieru un Limbažiem, Daces tēvs, leģendārais dārzkopis un selekcionārs Jānis Rukšāns, iegādājies astoņdesmitajos, lai viņam būtu sava vieta, kur audzēt puķes. Teritorijā joprojām slejas liela izmēra siltumnīcas, vienā no tām Daces māsas – ainavu arhitektes Ilzes Rukšānes – vīrs audzē čili. Dace atzīst, ka pati gan ar dārzkopību nav aizrāvusies, šī nodarbe ir cieņā viņas māsai, kā arī meitai un mammai, kuras šeit dzīvo visu cauru gadu. 

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē